Ana Brnabić Foto:Aleksandra Petrović

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje da će inflacija do kraja godine biti 11 odsto, što je na nivou Evropske unije, ali očekuje da će rast plata i penzija biti veći od toga.

Ona je na Radio-televiziji Srbije izjavila da se od 1. januara za pripadnike vojske i policije planira povećanje plata od 25 odsto, u javnom sektoru 12 odsto, dok će penzije biti uvećane oko 20 odsto.

„Danas je lep dan za penzionere, jer smo povećali penzije za devet odsto i tako uvećane će biti isplaćene u decembru, a od 1. januara sledi još jedno povećanje od 12,1 odsto“, kazala je Brnabić.

Poručila je da Vlada ne odustaje od cilja koji je obećan u kampanji da 2026. godine da prosečna plata u Srbiji bude 1.000, a penzija 500 evra.

PROČITAJTE JOŠ

„Do kraja ove godine prosečna plata u Srbiji će biti iznad 700 evra, a prosečna penzija sledeće godine će biti oko 322 evra, tako da smo na dobrom putu da do kraja 2025. ispunimo ono što smo obećali“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija ostaje pri politici ograničenja cena osnovnih namirnica preko trgovačkih marži i maloprodajnih cena, a drugi način na koji se borimo za očuvanje standarda je zaštita cena struje i gasa.

„Kamate su sada veće nego što su bile pre ove krize, ali mi se još zadužujemo po veoma dobrim kamatama koje su između dva i tri odsto“, navela je premijerka i dodala da javni dug na kraju oktobra iznosi 57,3 odsto BDT i da sigurno neće preći granicu od 60 procenata.

Kazala je da su joj na sastanku sa MMF rekli da je privreda Srbije veoma otporna, ali ne i nesalomiva, i da to „moramo da nastavimo da gradimo, da se ne opuštamo“.

Kako je istakla, Srbija je sa delegacijom MMF-a razgovarala o stendbaj aranžmanu od 2,45 milijardi evra, a taj novac ćemo koristiti za kapitalne projekte od kojih ne odustajemo.

Prema njenim rečima, rast BDP će biti manji nego što je planirano, a nada se da će biti oko tri odsto.

Kada je reč o Vladi, kaže da je važno da se „svakog dana bore kao da je poslednji, bez obzira na to na koliko je Vlada oročena“.

BONUS VIDEO Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Novi Sad i Bačka Palanka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare