Foto: Shutterstock

Plate u IT sektoru i dalje rastu, prosek je veći od 1.600 evra, pokazalo je istraživanje. Marko Vučković iz Helloworlda kaže da ovom sektoru nedostaju kadrovi. Veliki broj kandidata koji su u potrazi za poslom se prekvalifikuju, tako da svaki četvrti u IT sektoru ima samo završenu srednju školu.

Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“ radio je sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija „Masmi“. Istraživanje pokazuje da su plate u IT sektoru nastavile rast, da sada prosečna iznosi 1.600 evra, dok 10 odsto kandidata zarađuje više od 3.000 evra.

Programeri
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Marko Vučković iz Helloworlda kaže da je IT tržište sa najbržim rastom, tako da je normalno da se vidi i rast plata.

„U 2020. godini je prosek bio 1225 evra, 2021. 1500 evra i sada 2022. 1600 evra. Činjenica je da će plate i do kraja ove godine da rastu zbog sukoba uticaja između Rusije i Ukrajine. I sada imamo situaciju da je sve veći broj ruskih IT stručnjaka stigao u Srbiju“, naveo je Vučković.

Prema njegovim rečima, i dalje postoji razlika u zaradi između muškaraca i žena – tako da muškarci zarađuju 1700 evra dok žene zarađuju 1300 evra.

„Međutim žene i dalje biraju neke soft pozicije u IT sektoru, dok su muškarci više orjentisani na programerske pozicije“, napomenuo je za RTS.

Dodaje da je znanje veoma bitno u IT, ali i iskustvo, tako da plata zavisi uglavnom od iskustva, tako da juniori zarađuju znatno manje plate u odnosu na seniore.

„IT-oci su definitivno zadovoljni svojim platama, ali ovo istraživanje pokazuju da najviše njih napuštaju svoje radno mesto zbog plata. Tako da koliko su zadovoljni toliko i nisu. Sedam od deset kaže da je zadovoljno svojim poslom, ali samo šest od deset kaže da bi ostalo trajno u kompaniji da radi“, rekao je Vučković.

Kako je napomenuo, prosek menjanja kompanije jednog juniora je samo 13 meseci, što znači da oni veoma često menjaju posao, dok seniori kada nađu idealnu kompaniju retko menjaju svoj posao i u proseku se zadržavaju po 4,5 godine u jednoj kompaniji.

Svaki četvrti u IT sektoru završio samo srednju školu

Osim visokih plata, ovo istraživanje je pokazalo da je više kandidata u IT industriji sa srednjim obrazovanjem, odnosno svaki 4. stručnjak u IT oblasti završio je samo srednju školu.

PROČITAJTE JOŠ

Vučković kaže da u IT vlada deficitarnost kadrova, tako da veliki broj kandidata koji su u potrazi za poslom prepoznaju tu situaciju i prekvalifikuju se u IT, tako da se može primetiti da imamo više kandidata koji su završili samo srednju školu.

„Postoji bitna činjenica, da je veliki broj njih išao na fakultet, stigao do četvrte godine zaposlio se i ostao tu gde jeste. Za njih je veoma bitno iskustvo. Tako da kada oni steknu iskustvo oni mogu da doguraju jako daleko i da preuzmu inženjerske poziciji“, rekao je Vučković.

Ističe da se Beograd ističe po platama kada je ovaj sektor u pitanju, jer se čak 50 odsto kompanija nalazi u Beogradu.

„Beograd ima prosečnu platu od 1800 evra, dok druge redije ima malo niže plate. U Novom Sadu i Vojvodini je prosek 1500 evra, dok se u Šumadiji prosek kreće oko 1200 evra“, rekao je Vučković.

BONUS VIDEO Top 6 srednjih škola posle kojih je posao zagarantovan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar