Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nošenje maski nikome nije prijatno, ni lekari ne uživaju u tome, ali njihovim nošenjem štitite druge od sebe, poručili su večeras građanima virusolog Milanko Šekler, imunilog Emina Milošević i anesteziolog Rade Panić u "Utisku nedelje".

Gosti emisije pokušali su da odgovore na pitanje zašto građani ne veruju maskama i da li je tačno da ne bi bili u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, da smo ih nosili i poštovali epidemiološke mere.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić rekao je da on večeras nosi masku jer je prethodna 24 sata „dobrom voljom“ radio u kovid intenzivnoj jedinici, da je u okviru te smene jedna njegova koleginica obolela i da postoji mogućnost da je i on zaražen.

Rade Panić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dodao je da ga, nakon izlaska iz kovid sistema niko nije testirao, iako bi trebao da bude u izolaciji barem dva, tri dana, i da to nije prvi put.

„Znači lekari se ne testiraju, ne prate se njihovi kontakti, što ne znači da večeras i ja neću dobiti temperaturu“, rekao je Panić.

„Nošenjem maske štitim druge i sebe“, rekao je Panić, a na pitanje da li treba da dezinfikujemo pribor za jelo, čaše i kvake, on je rekao da treba samo štititi lice.

„Najveća pomoć u ovom trenutku je da iskontrolišemo sebe i da nikako ne dodirujemo lice prljavim rukama, da ne skidamo maske jer neke virusi ostaju na njoj“, objasnio  je Panić, dodajući da hiruške maske, koje građani najčešće nose, ne traju duže od dva sata, a kada pričaju onda i kraće.

On je dodao da lekari dobijaju jednu masku za ceo dan, a kolege u primarnoj zaštiti jednu masku za dva dana.

Napominjujući da je zdravstveni sistem „pukao“, on je rekao da je posle 10 meseci ovakvo stanje nedopustivo.

„Danas imamo ogroman problem jer su nadležni u Batutu, Krizni štab i Vlada dozvolili da se u bolnice ulazi sa testom na antitela, čime smo dozvolili da virus uđe u bolnice, da se inficiraju cela odeljenja i da od 300 obolelih za 10 dana stignemo do 3.000 zaraženih, bez konstatnih mera“, upozorio je Panić.

Plašim se da će ovo trajati do aprila, upozorio je on, dodajući da „svi nosimo maske, da smo vaspitani i da prihvatamo novu realnost ne bi imali ove probleme“

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler uporedio je nošenje ili nenošenje zaštitnih maski sa poštovanjem saobraćajnih propisa.

Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Džabe vi poštujete propise, kada ovaj vozi u kontra smeru“, rekao je Šekler, aludirajući na ljude koji ne poštuju mere nošenja zaštitnih maski u situacijama gde može doći do zaražavanja.

U kontaktu osobe inficirane koronavirusom koja ne nosi masku i zdrave osobe sa maskom, postoji mogućnost oko 20 odsto šanse da zapravo bude zaštićen.

„Ako kao oboleli od korone nosite masku, a ja kao zdrav ne, šansa da budem zaštićen je 80 odsto. Ako oboje nosimo maske, zaštita je skoro 99 odsto“, objasnio je Šekler.

On je ipak napomenuo da zaražavanje koronavirusom zavisi od velikog broja faktora pored nošenja zaštitnih sredstava.

Emina Milošević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prema rečima imunologa Emine Milošević, građanima se „kao deci“, stalno mora objašnjavati zašto je važno nositi masku.

„Ljudi razmišljaju ako maska ne štiti 100 odsto zašto bi je nosili, ali takvim razmišljanjem došli smo do ove situacije i kolege iz intenzivne nege bi sada lakše radile svoj posao“, upozorila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare