Saša Ljuština Foto:N1

I dalje mi se direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Višegradska prof. dr Aleksandar Stefanović nije obratio niti pružio objašnjenje zašto treba da napustim svoju kancelariju, kaže za Nova.rs primarijus dr Saša Ljuština, potpisnica otvorenog pisma lekara "Ujedinjeni protiv kovida", kojim se zahteva smena Kriznog štaba.

Dr Ljuština je u Viber grupi lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ napisala da joj je u četvrtak direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u kojoj je zaposlena, naredio da napusti svoju sobu i odložio operaciju koju je tog jutra trebalo da obavi.

Revoltirana, najavila je da će dati otkaz i otići iz države čim bude imala priliku.

Foto: Viber/Sasa

Doktorka Ljuština kaže za Nova.rs da joj se ni rukovodstvo klinike nije obratilo.

„Da li to možda znači da treba da napustim i kliniku, pošto mi nije pruženo alternativno rešenje u smislu gde idem kad izađem iz kancelarije?“, pita se dr Ljuština.

„Da li možete da zamislite toliku osionost? Da se u 21.veku u demokratskoj državi tako ponaša rukovodilac državne ustanove koja mu je data na upravljanje, a nije njegovo privatno vlasništvo (mada se takav utisak stiče) prema zaposlenom i to ne zbog posla, već iznošenja ličnog stava“, kaže Ljuština.

„Prvo me je sekretarica direktora u 7.20 toga jutra pozvala da mi kaže da ću ići na drugo odeljenje taj dan, što nije praksa. Kada sam je pitala za salu, rekla mi je da u salu ući neću. U 10 sati sam obaveštena od strane direktora preko načelnika da do 14 sati treba da ispraznim svoju sobu, koja je moja kancelarija. Danas je trebalo da operišem pacijentkinju. Operacija je odložena a ja sam pacijentkinji savetovala da nađe drugog lekara“, ispričala je doktorka Ljuština za Danas.

Saša Ljuština Foto:N1

Ljuština kaže da su mnoge njene kolege iz bolnice bile šokirane njegovim ponašanjem, ali da su i zastrašeni i ne smeju da iznose svoje mišljenje i stavove.

„Svaki dan dobijam veliki broj poziva i poruka podrške. Kažu da sam hrabra što sam istupila. Strašno je što ti za slobodu mišljenja u ovoj zemlji treba hrabrost“, kaže dr Ljuština, zahvaljujući se svima koji joj u stresnoj situaciji pružaju podršku: „Ima ih mnogo, hvala im neizmerno, pomažu mi da istrajem u ovoj očigledno neravnopravnoj borbi. To su i kolege i prijatelji i pacijenti“.

Ljuština se pita i da li u Srbiji postoji nečija odgovornost da štiti lekare u ovakvim situacijama.

„Izgleda da ne postoji, pošto se niko ne oglašava. Na kraju smo prepušteni da se borimo sami. Zbog toga što znam da neću imati nikakvu zaštitu na poslu i želim da napustim kliniku“, zaključuje dr Luština.

Podsetimo, grupa od najpre 350 lekara potpisala je otvoreno pismo kojim zahteva smenu Kriznog štaba, nezavisnu istragu o podacima o zaraženima i umrlima tokom epidemije.

Broj potpisnika je sada već blizu 2.500 lekara, a podršku je stigla i od advokata, umetnika, obrazovnih radnika, nevladinih organizacija, građana…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare