Foto: Arhiva

Broj zaraženih raste, a lekari upozoravaju na sve punije bolnice. Juče je održana hitno sazvana sednica Kriznog štaba, a završila se bez konkretnih novih mera, iako medicinski deo tog tela već duže vreme vapi za njima. Za sutra je zakazana nova sednica Kriznog štaba, na kojoj se, prema najavama, očekuju nove mere u susret predstojećem vikendu. U brojnim izjavama čuli su se konkretni predlozi i apeli medicinara upućeni Kriznom štabu - sabiramo ih, kako bi oni koji odlučuju mogli da ih pročitaju na jednom mestu. Nadamo se da oni koji sutra treba da stanu u odbranu struke, zdravlja i života prate Nova.rs i da će obratiti pažnju na ove poruke koje im šalju kolege.

Rade Panić
Rade Panić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić medicinskom delu Kriznog štaba poručuje da se čvrsto drže struke i da insistiraju na striktnom poštovanju epidemioloških  mera.

„Niko ne pominje zatvaranje fabrika i onoga što zaista treba da doprinosi ekonomiji. Mi sve vreme pričamo da su ugostiteljski objekti nešto što drži ekonomiju ove države, ako je to zaista tako, onda možda manje treba da se brinemo o epidemiji, a više o tome“, konstatuje Panić u izjavi za Nova.rs.

Najkonretniji predlog koji ima da ponudi je striktno sprovođenje mera.

„Čini mi se da čak, iako se struka u Kriznom štabu izbori za to kraće radno vreme, mi vidimo da probleme imamo u periodima kada lokali ne bi trebalo da rade. Imamo povlašćene u društvu.  Ono što imam da poručim onima koji su deo struke u Kriznom  štabu je da ovoga puta čvrsto stanu i kažu da ostali koji su u tom Kriznom štabu, većina ih se ne razume u to o čemu se priča i da nemaju pravo da o tome  govore. Oni samo treba da podrže ono što je struka predložila. Ne pričam o policijskom času, ali treba razmotriti kako treba da rade lokali. Od toga da li skraćeno radno vreme bez muzike pomaže, ili treba da bude produženo radno vreme, ali da se poštuju sve mere“, kaže Panić.

Dejan Žujović
Dejan Žujović. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Goran Vesić je glavni epidemiolog države Srbije i grada Beograda. Zato je moj konkretan predlog da se ukine Krizni štab i da se sve jurisdikcije daju Goranu Vesiću“, to je poruka koju pulmolog Dejan Žujović šalje uoči sutrašnje sednice Kriznog štaba na kojoj će se odlučivati o merama usled pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja zaraženih.

Epidemiolozi iz Kriznog štaba već danima unazad upozoravaju da se talas zaraze širi i najavljuju oštrije mere. Uprkos tome, jučerašnje zasedanje Kriznog štaba prošlo je bez ikakvog pooštravanja, a nove mere sačekaće novi sastanak Kriznog štaba, koji je najvljen za sutra u osam časova.

U svemu tome, Goran Vesić se izdvojio kao branitelj interesa ugostitelja i privrednika. On se usprotivio skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

„Što glume više, neka se ugase i neka Goran Vesić dalje preduzme epidemiološke rabote, on najbolje zna do kada kafane treba da rade i koje žurke treba pustiti. Ja bih voleo da on konačno preuzme nešto konkretno u svoje ruke“, poručuje Žujović.

On se osvrnuo i na gužve u zimskim turističkim centrima.

„I Kopaonik je isto u ovoj državi, potpada pod zakonske normative. Ono što važi u Beogradu, trebalo bi da važi i na Kopaoniku, osim ako to parče naše zemlje ne pripada Zimbabveu. Mi imamo jasan porast broja obolelih, imamo i jasne podatke o tome da cele porodice sa zimovanja ležu u bolnice, a oni neka gledaju šta će“, zaključuje Žujović.

Dragan Delić

Infektolog Dragan Delić izjavio je da ponovo imamo neblagovremeno donošenje mera protiv korone i pokušaj da se balansira između ekomonije i zdravlja ljudi.

“Očigledno je da se i dalje pravi kompromis između ekonomije i zdravlja, a to je za mene kao lekara sa medicinske i etičke tačke gledišta neprihvatljivo”, rekao je Delić, nekadašnji direktor beogradske Infektivne klinike, za list Danas.

Kako je naveo, „u Hipokratovoj zakletvi nema ni kafića, ni restorana, ni kladionica, već se pominju bolesnici, lekari i njihov odnos“, ukazujući da “briga o privredi, o ugostiteljima, ne može da bude deo zdravstvene politike”.

„Neprirodan je sastav Kriznog štaba koji pored stručnog ima i politički deo. U ovakvoj situaciji mnogo bi prirodnije bilo da se postupalo u okvirima zakona odnosno da je aktivirana Republička komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, koja bi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Batut i Ministarstvom zdravlja vodila upravljanje epidemijom“, rekao je Delić.

Tatjana Adžić Vukičević
Tatjana Adžić Vukičević Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da će nam se, izgleda, ponoviti decembar, kada je u jednom trenutku u Srbiji bilo i 8.000 zaraženih dnevno, dok je u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi.

„Ja nisam član Kriznog štaba, ja sam lekar iz crvene zone od početka. I prema onome što vidim, izgleda da će nam se ponoviti decembar. Kada je pušteno da sve ostane otvoreno, da rade skijališta, sada je gotovo“, rekla je Adžić Vukićević za današnje izdanje lista Danas.

Upitana šta bi trebalo sada uraditi, ona je rekla: „Da se zatvori sve što može da se zatvori!“.

„Sada je bespredmetno razmišljati o privredi, ljude neće imati ko da leči“, upozorila je Adžić Vukićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare