Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ TARA RADOVANOVIC nr

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izgleda da je danas izvojevao pobedu protiv lekarskog dela Kriznog štaba. Naime, Vesić se otvoreno protivio skraćenju radnog vremena ugostitelja, što je deo Kriznog štaba predlagao kao pooštravanje epidemioloških mera. Krizni štab je danas zasedao i nije doneo odluku o novim merama. Novo zasedanje je u petak, ali sudeći prema tonu izjava koje smo čuli nakon današnjeg zasedanja, prioritet će biti oštrija kontrola, a ne skraćenje radnog vremena.

Više puta smo od članova Kriznog štaba Predraga Kona, Srđe Jankovića i Branislava Tiodorovića čuli da je neophodna oštrija kontrola mera, ali smo nakon tih izjava svedočili žurkama sa više stotina prisutnih i redovima ispred skijališta.

Kon je nakon današnje sednice Kriznog štaba jasno rekao  da „preko vikenda mora da se učini nešto“, a šta će biti to nešto ostalo je da se precizira u petak.

nove mere
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

O tome kako je izgledala sednica Kriznog štaba nagoveštaj daje i sledeća konstatacija Kriznog štaba: „U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova“.

„Bilo je reči i o skraćivanju radnog vremena kafića, ali smatra se da je daleko važnije sprovoditi oštru kontrolu“, izjavio je Kon upitan da prokomentariše pojedine najave da bi radno vreme ugostiteljskih objekata moglo da bude skraćeno za dva sata – do 18h.

Zimovanja i skijališta je označio kao posebno značajna mesta zaražavanja.

Kon je zabrinut zbog epidemiološke situacije i upozorio da je moguće pogoršanje narednih 10 dana.

„Ali očigledno je da ne može život da se okviri i sve poštuje. Međutim, treba shvatiti kao poruku da su bilo kakva okupljanja veliki rizik u vreme kada je virus u cirkulaciji. Zbog specifičnih događaja proteklih dana neprikladno je govoriti o zabranama. Ali sam jako zabrinut zbog tih događaja i moram reći da je moguće da dođe do povećanja obolelih u narednih desetak dana“, objasnio je on.

Dodao je da bi medicinksi deo kriznog štaba i on lično najradije da se „sve zatvori na 5 dana“, ali svestan je da to nije moguće.

Novinari koji su čekali kraj zasedanja Kriznog štaba i kao zapete puške bili spremni da izveste o pooštravanju mera, koje se nije deslilo, za oko je zapalo to da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa sednice izašao vidno zadovoljan. Izjave nije davao, ali je nakon obraćanja Predraga Kona postalo jasno da je upravo Vesić dobio ovu „prvu rundu“ i da radno vreme kafića nije skraćeno.

Ubrzo po završetku sednice Kriznog štaba Vesić se slavodobitno obratio i putem svog Fejsbuk naloga. Gde je zapravo objasnio šta se dogodilo i kako je sve izgledalo.

Завршена је седница Кризног штаба којом је председавала премијерка Брнабић. Као и увек све одлуке су донете једногласно…

Posted by Горан Весић on Wednesday, February 24, 2021

„Završena je sednica Kriznog štaba kojom je predsedavala premijerka Brnabić. Kao i uvek sve odluke su donete jednoglasno jer mi smo tim koji se zajedno bori da Srbija pobedi pandemiju. Zahvalan sam članovima Kriznog štaba zato što su razumeli argumente Beograda kada je u pitanju radno vreme u sektoru usluga. Razgovaralo se o mogućem zatvaranju restorana i kafića na planinama u ski centrima tokom vikenda. O tome će se odlučivati na sednici Kriznog štaba koja će biti održana u petak. U ime grada Beograda MOLIM sve ugostitelje da poštuju epidemiološke mere koje su propisane za rad restorana i drugih kompanija u sektoru usluga. Vaš grad, Beograd, izborio se da verovatno jedini u Evropi radite makar do 20.00 sati. Pomozite nam da ostane tako poštovanjem mera. Molim tržne centre da kontrolišu nošenje maski. Komunalna milicija i gradske inspekcije će pojačati kontrole ali ovaj virus možemo da pobedimo samo ako smo ujedinjeni i odgovorni.

Stao sam iza svih beogradskih kompanija iz sektora usluga jer se borim da poslujete što bolje i da građanke i građani Beograda imaju radna mesta. To je moj posao.
Pomozite mi poštovanjem mera koje su na snazi da imam argumente i na narednim sednicama štaba da branim interese beogradske privrede.
Zajedno do pobede!„, poručio je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sledeća „runda“ ovog „meča“ između medicinskog dela Kriznog štaba i Vesića održaće se u petak, kada će se, nadamo  jasno saznati šta u praksi znači ovo Konovo da „preko vikenda mora nešto da se učini“. Otkrićemo i  koliko je snažno i uticajno Vesićevo protivljenje.

Sve u svemu, još jedno odlaganje bitnih i konkretnih mera, dok broj zaraženih i prijema u bolnicu raste iz dana u dan. Šta je još dva dana čekanja – čemu žurba?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare