Foto:Nova S

V. d. direktorka Zdravstvenog centra Negotin dr Vidosava Paunović-Barbulović potpisala je obaveštenje u kom se radnici svih zdravstvenih ustanova u Negotinu obaveštavaju da za njih nema izolacije čak i u slučaju kada su im članovi porodica pozitivni na koronavirus. U ovom saopštenju, u koje je Nova.rs imala uvid, navodi se i da zaposleni do kraja godine ne mogu na godišnje odmore, da se oni koji su na odmoru povlače, kao i da će biti sprovedena kontrola njihovih bolovanja.

„Nema izolacije zdravstvenih radnika čiji su članovi porodica pozitivni na prisustvo virusa SARS Cov 2“, navedeno je u obaveštenju Zdravstvenog centra Negotin.

U ovom obaveštenju koje je u četvrtak potpisala v.d direktorka Paunović-Barbulović dalje je navedeno da se svakom zaposlenom pri dolasku na posao meri temperatura i ukoliko je povišena radi antigensko testiranje.

Foto: Privatna arhiva

Uprkos ovoj predostrožnosti, poznato je da svi inficirani koronavirusom nemaju povišenu temperaturu. Osim toga, u slučaju zaražavanja članova porodice koronom, mera izolacije, tj. karantina u kućnim uslovima od 14 dana važi za svakog građanina Srbije, pa ostaje potpuno nejasno kako zdravstveni radnici u Negotinu mogu da budu izuzeti.

Inače i izmenjen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za kršenje karantina u kućnim uslovima predviđa novčanu kaznu od 50 do 150.000 dinara.

Povezane vesti:

Takođe je navedeno da se nakon 14 dana izolacije pozitivnih zdravstvenih radnika na kovid 19 ne radi više kontrolno PCR testiranje ukoliko u poslednjih 14 dana nisu imali povišenu temperaturu.

„Ne izdaju se odobrenja za korišćenje godišnjih odmora zdravstvenih radinika u ovoj godini niti se odobrava korišćenje slobodnih dana“, navodi se dalje u obaveštenju.

Dodaje se da se i svi oni koju su trenutno na godišnjim odmorima povlače i u obavezi su da se vrate na radno mesto.

Ovo neprijatno obaveštenje završava se upozorenjem:

„Biće sprovedena kontrola svih obolevanja zdravstvenih radnika koji su trenutno odsutni s posla.“

Na pitanja Nova.rs  kako je moguće da samo zdravstveni radnici budu izuzeti od obaveznog kućnog karantina i koliko je ta odluka opasna po druge zdravstvene radnike i pacijente, iz Ministstarstva zdravlja i Zdravstvenog centra Negotin nismo dobili odgovore.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare