Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Domovi zdravlja u Srbiji u terapiji za lečenje zaraženih koronavirusom od avgusta koriste i lek remdesivir, koji se u svetu pokazao kao delotvoran u skraćivanju dužine lečenja. Ovaj lek, za koji je objavljeno da ga je koristio i američki predsednik Donald Tramp, prvenstveno služi kao sredstvo koje olakšava lečenje obolelim, ali ne može da bude glavni lek.

Ovaj lek navodi se u protokolu za lečenje pacijenata sa kovida 19, koji se može naći na internet prezentacijama pojedinih beogradskih domova zdravlja, i to u delu preporučenih antivirusnih lekova.

Početak terapije ovim lekom preporučuje se najkasnije u prvih pet do sedam dana od pojave simptoma kod obolelih koji imaju tešku upalu pluća i potrebno je da primaju kiseonik. Primenjuje se po nalogu infektologa u kovid bolnicama.

Podsetimo, nakon što je hospitalizovan u vojnoj bolnici „Volter Rid“ (Walter Reed) zbog zaraze koronavirusom, američki predsednik Donald Tramp dobio je dozu leka „remdesivir“.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Upotrebu ovog leka, čija je prvobitna namena bila lečenje ebole, u julu je odobrila Evropska komisija. On se vodi kao prvo sredstvo odobreno u Evropi za lečenje kovida-19.

Preporuka Evropske agencije za lekove (EMA) jeste da se remdesivirom leče osobe starije od 12 godina, koje imaju upalu pluća i moraju da primaju kiseonik. Sam lek se daje infuzijom. Prvog dana se daje infuzija od 200 mg, a zatim po 100 mg dnevno. Ta terapija mora da traje najmanje četiri, a najviše devet dana.

Infektolozi ovaj lek preporučuju kao sredstvo koje može da bude olakšanje za obolele, ali nije glavni lek.

Foto:Vesna Lalić

Pojedina istraživanja rađena prethodnih meseci među obolelima od kovida pokazala su da remdesivir može da skrati period lečenja. Studija rađena tokom ovog proleća pokazala je da se uz upotrebu ovog sredstva lečenje skraćuje u proseku za oko četiri dana, na primer sa 15 na 11 dana.

Kod pacijenata sa teškim oblikom kovida, koji su činili većinu pacijenta u  studiji  oporavak je usledio za 12 dana u odnosu na 18 dana, koliko je bilo potrebno da ozdrave onima koji nisu koristili taj lek.

Ovaj efekat, međutim, nije primećen kod onih koji su imali blagi oblik bolesti, jer je kod njih većinom oporavak trajao pet dana, bez obzira da li je su koristili remdesivir ili ne. Razlike se nije videla ni kod najtežih pacijenata koji su počeli da primaju lek, a već su bili na respiratoru.

Kineski lekari su ga ocenili kao efikasan lek i upotrebljavali su ga zajedno sa hlorokinom, a pošto je Svetska zdravstvena organizacija prekinula ispitvanje hlorokina  za lečenje koronavirusa iz bezbednosnih razloga, remdesivir i deksametazon sada ostaju glavna sredstva za skraćivanje toka infekcije.

I domaći infektolozi su više puta ukazali da je ovo sredstvo efikasno u skraćivanju toka bolesti, ali da ne može biti glavni lek protiv korone. Studije pokazuju da se njime skraćuje tok bolesti, ali nije dokazano da umanjuje smrtnost. Laički objašnjeno lek blokira enzim koji je nephodan virusu za razmnožavanje.

Iz Evropske agencije za lekove (EMA) upozoravaju da ovaj lek može da izazove problema sa bubrezima. Pošto su neki pacijenti, koji su koristili ovo sredstvo,  prijavili probleme sa bubrezima, EMA je naložila ispitivanje bezbednosti leka.

Lekari su upozoreni da ovaj lek ne prepisuju kod osoba za koje se zna da su bubrežni bolesnici ili su imali ranije problema sa bubrezima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar