Foto: Shutterstock

NHS stavlja na raspolaganje lek pod nazivom remdesivir za koji se smatra da skraćuje vreme oporavka osoba sa koronavirusom. Britanski ministar zdravlja Met Henkok izjavio je da je to verovatno najveći iskorak u lečenju koronavirusa od početka krize.

Remdesivir je antivirusni lek koji se primenjuje protiv ebole. Britanski regulatori kažu da postoji dovoljno dokaza da odobri njegovu upotrebu kod odabranih pacijenata sa COVID-19. Za sada i zbog ograničenih zaliha, to će ići onima kojima je najpotrebnije. SAD i Japan već su sklopili slične hitne aranžmane da bi omogućili rani pristup leku pre nego što sklope zvanične sporazume. Lek trenutno prolazu fazu kliničkih ispitivanja širom sveta, uključujući i Velikoj Britaniji.

#related-news_1

 

Rani podaci ukazuju da može da smanji vreme oporavka za oko četiri dana, ali još nema dokaza da će to spasiti živote ljudi obolele od ovog virusa.

Nije jasno kolike su zalihe farmaceutske kompanije „Gilead Sciences“ koja je radila na leku. Ono što se zna je da će se raspodela leka zasnivati na savetu lekara.

Ministar za inovacije, Lord Betel, rekao je da je ovo fantastičan napredak, kao i da je sigurnost pacijenata na prvom mestu i dodao:

„Najnoviji stručni naučni savet je u središtu svake odluke koju donesemo i nastavićemo da pratimo uspeh remdesivira u kliničkim ispitivanjima širom zemlje kako bismo obezbedili najbolje rezultate za pacijente.“

Doktor Stiven Grifin sa Univerziteta u Lidsu, rekao je da će pacijenti sa najtežim oblikom bolesti prvi primiti lek.

„Iako je ovo očigledno najefikasniji pristup, to takođe znači da ne treba očekivati da će lek odmah delovati kao čarobni štapić. „Umesto toga, možemo se nadati poboljšanom stepenu oporavka i smanjenju smrtnosti pacijenata, kao i da će od njega imati koristi što veći broj pacijenata“, rekao je doktor.

Ostali lekovi protiv koronavirusa uključuju lekove protiv malarije i HIV-a.

Testiranje hidroksiklorokinina protiv malarije zaustavljeno je u nekim ispitivanjima zbog straha za bezbednost pacijenata.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je najavila privremenu suspenziju hidroksihlorokina predostrožnosti radi, jer je nakon nedavne medicinske studije utvrđeno da lek može da poveća rizik od smrti i komplikacije srčanog ritma.

U Velikoj Britaniji, istraživanje za korištenju ovog leka kod pacijenata i dalje je otvoreno, ali je napravljena pauza kada je u pitanju regrutacija većeg broja dobrovoljaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar