Olivera Ostojić Foto: Nova S

Od početka epidemije virusa korona u KBC Dragiša Mišović lečeno je oko 600 dece od kovida 19, kaže Olivera Ostojić načelnica Dečje bolnice u Mišoviću i dodaje da je oko desetoro dece imalo postkovid sindrom.

Ona je za TV Pink navela da su kod njih lečena deca sa poskovid multisistemskim zapaljenskim sindromom, koja prethodno nisu znala da su zaražena ili su imali blagu kliničku sliku.

„Kasda smo toj deci uradili serologiju videlo se da imaju antitela, što znači da su imali kovid 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa labaratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rentgenu pluća“, pojasnila je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Napominje da su to bila uglavnom deca srednjoškolskog uzrasta, da su oni dobro reagovali na terapiju koja se daje i odraslima na bolničkom lečenju zbog kovid 19 (kiseonik, antibiotici).

„Oni su za razliku od odraslih brže regovali na terapiju, brže se oporavili i njihov boravak nije trajao tako dugo u bolnici, za desetak dana su izašli iz bolnice“, navela je ona.

Napominje da je od početka epidemije kroz prijemnu ambulanu Dečje bolnice u Mišoviću prošlo 1.600 -1.700 dece, gde su im dodatno rađene laboratorijske i rendgenske analize.

„Nakon trijaže 600 dece je bolnički lečeno, jer je većina njih imala upalu pluća. Uglavnom su to bila veća deca. Manja deca predškolskoh i ranog školskog uzrasta i bebe su imali blage kliničke slike“, navela je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar