Lazanski će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Podeli:
Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski Foto: BETAPHOTO/ZIVOTA POPOVIC

Ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski biće sahranjen u petak, 6. avgusta, u 13 časova, na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, saopštilo je Ministarsvo spoljnih poslova.

Komemoracija biće održana u petak, 6, avgusta, u 10.30 časova, u Ministarstvu spoljnih poslova, Kneza Miloša 24.

Molimo da predstavnici medija zahteve za akreditacije za komemoraciju pošalju Pres službi Ministarstva na mejl adresu [email protected] do 6. avgusta, do 9 časova.

Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini od srčanog udara.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od, kako nezvanično saznaju Novosti, posledica srčanog udara.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine, od oca Slovenca i majke Srpkinje. Otac je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, koji je bio zarobljen u Grčkoj i odveden u nemački logor.

Pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. je prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački „Start“, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je deset knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji itd.

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog“, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi“ i leteo u Migu 29.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala. Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar