Miroslav Lazanski Foto: Medija Centar Beograd

Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini od srčanog udara.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od, kako nezvanično saznaju Novosti, posledica srčanog udara.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine, od oca Slovenca i majke Srpkinje. Otac je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, koji je bio zarobljen u Grčkoj i odveden u nemački logor.

Pisao je za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. je prešao u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački „Start“, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je deset knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu, Libiji itd.

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog“, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi“ i leteo u Migu 29.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala. Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare