Foto: Nova.rs/Printscreen

Zemljište sa delom sabraćajnice koja vodi do Doma zdravlja u Kraljevu, od pre nekoliko dana je u privatnom vlasništvu. Krajem avgusta u okviru stečajnog postupka prodat je lokal Velefarma, neposredno pored Zdravstvenog centra „Studenica“. U istom postupku prodato je i zemljište pored lokala na kome se nalazi put koji vodi do ulaza u polikliniku.

Apotekarska ustanova Kraljevo je nekada bila vlasnik objekta u kojem se nalazila apoteka i vlasnik zemljišta koje ide do samog ulaza u Polikliniku. Pre izvesnog vremena, taj objekat i zemljište dati su kao zalog Apotekarske ustanove veledrogeriji „Velefarm“, a apoteka je radila u zakupu. Kada je „Velefarm“, kao poverilac, otišao u stečaj, stečajni upravnik je raspisao javni poziv za prodaju lokala, ali i za prodaju zemljišta na kojem se nalazi prilazna saobraćajnica za Dom zdravlja.

Foto: Nova.rs

Postavlja se pitanje, zašto niko iz gradske uprave nije proverio status zemljišta za ove ove godine sve dok stečajni postupak nije okončan. “Grad je mogao odavno da otkupi i lokal. Nisu morali da čekaju poziv za prodaju. Međutim, niko od nas nije znao da se uz lokal prodaje i 24 ara zemljišta oko njega. Kompletan sadašnji parking, prilazi hirurškom bloku, dečjem domu zdravlja, poliklinici, urgentnoj medicini. I sam ulaz, na kojem se sada nalazi rampa pripada kompaniji Vega koja je dala najbolju ponudu na licitaciji”, kaže Ivan Matović odbornik Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Matović kaže da je prodat veoma važan objekat za Apotekarsku ustanovu Kraljevo, jer je četvrtina ukupnih prihoda dolazila samo iz ove apoteke koja se nalazila u lokalu. Postavlja se pitanje, šta će grad sada uraditi.

Foto: Printscreen

“U bolnicu u Kraljevu dolaze pacijenti iz celog Raškog okruga, i oni mogu biti u problemu. Sada će to biti stvar dogovora grada i vlasnika. Da li će ustupiti prilaz ili će tražiti da se on otkupi. To je sada privatan plac i vlasnik ima pravo da radi šta god želi. Gradonačelnik Kraljeva je sedam godina ćutao o ovom slučaju. A sada se pravi da nije znao o ovome ništa. Morao je da zna da je Veleferam godinama unazad u stečaju. Ovo je morala da bude državna svojina”, objašnjava Matović.

Kako je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izjavio za portal “Krug”, uopšte nije bilo vremena, pa su gradske vlasti, u pokušaju da prodaju tog dela imovine odlože, rešenje potražile u razgovaru sa direktorom Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

“Saznali smo za prodaju prilikom samog raspisivanja javnog poziva. Trebalo je da budemo obavešteni i da prilikom planiranja budžeta za ovu godinu opredelima sredstva kako bismo učestvovali u nadmetanju. Trebalo je to da znamo prošle godine u septembru, oktobru, novembru. Ovako, kada smo saznali bilo je prekasno, jer je onda bilo neophodno da se usvoji izmena Odluke o budžetu grada Kraljeva i da skupština donese odluku o pribavljanju te imovine u javnu svojinu grada Kraljeva, a da nakon toga ovlastimo nekoga ko će dati određenu ponudu u tom nadmetanju”, izjavio je gradonačelnik Kraljeva.

Foto: Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare