Goranje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Rudnik neće niko otvoriti dok je nas ovde, žive nas odavde neće iseliti", to je poruka koju aktivistkinja Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica šalje kompaniji Rio Tinto. U izjavi za Nova.rs, ona tvrdi da se ozloglašena korporacija nije povukla iz doline Jadra, iako je Vlada zvanično stopirala projekat iskopavanja litijuma.

Petković tvrdi da se radi ispod žita i da Rio Tinto uveliko kupuje zemljište za pristupni put i saobraćajnicu „C2“.

„U selu se zna ko je sve prodao parcele, ali čekamo zvanične podatke, pa ćemo obavestiti medije. Rio Tinto nije otkazao kancelarije, renovirali su ih. Trenutno su na odmoru, sve pratimo“, objašnjava naša sagovornica.

Ona ističe da država, nakon zvanične obustave projekta Jadar, nije učinila ništa kako bi se to i sprovelo u praksi.

„Država nije uradila ono što smo mi tražili. Kada je projekat povučen trebao je da izađe inspekcija na teren i da se utvrdi šteta. Žitelji Nedeljica je trebalo je da dobiju informaciju o tom inspekcijskom nadzoru. Nisu povađene cevi koje su bile postavljene zbog istražnih radova. Ako projekat ne postoji, šta će i dalje cevi u polju. Ništa urađeno nije“, kaže Petković.

Marijana Petković. Nedeljice za SNS: Simbol bunta u rukama naprednjaka, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Marijana Petković Foto: Nova S

Ona, u ime žitelja Nedeljica koji ne žele da prodaju svoju zemlj, ima konkretnu i jaku poruku za Rio Tinto i državu Srbiju.

„Znamo u šta smo se upustili i sa kime smo se upustili. Rudnik neće niko otvoriti dok je nas ove, žive nas odavde neće iseliti. Oni mogu da plaču da kukaju, to je oživljanje projekta koji zapravo nikada nije bio mrtav. Iako se svi trude da dokažu da je projekat obustavljen – to se praktično nikada nije dogodilo. Projekat ide dalje sve dok se dešava kupovina zemljišta. Država je trbalo da zabrani kupovinu zemljišta za nešto što ne posoji. Mi nećemo odstupiti, ni po koju cenu nećemo dozvoliti da ovde nastane rudnik“, poručuje aktivistkinja.

„Nismo idioti, mi smo patriote“

Blokade puteva i mostova naterale su Vlast da makar na papiru obustavi projekat Rio Tinto. Predsednik Srbije se očigledno kaje zbog toga što je podlegao pritisku.

„Nemam problem da svakome sve u lice kažem. Sećate se kako ste bili svi oduševljeni revolucijom, a ta revolucija nam je donela da smo ispali jedini idioti na kugli zemaljskoj koji su se odrekli sopstvenog litijuma. Zamalo da me nateraju da se odreknom i uglja, da budemo najveći idioti na svetu zahvaljujući revolucionarima. Pa sad ne bismo imali ni struje, niti bilo čega drugog“, rekao je Vučić Juče.

Naša sagovornica, Marijana Petković, poručuje predsedniku da aktivisti koji ne žele da prodaju zemlju nisu idioti, već branitelji Srbije.

„Ispred svog interesa smo stavili interese države. Ne želimo pare od Rio Tinta, jer znamo šta ćemo u suprotnom izgubiti i mi i Srbija. Mi ne prodajemo svoje, ne želimo da zaradimo, želimo da sačuvamo Srbiju. Mi sebe ne smatramo idijotima, već patriotama. Srbija je mala zemlja da bi se pustila jedna tako megalomanska korporacija kao što je Rio Tinto“, zaključuje Petković.

Bonus video: Kuca li Rio Tinto ponovo na vrata Gornjih Nedeljica?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare