Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Od početka godine kroz našu zemlju prošlo je 42.000 migranata, a milion i po ih je prošlo od početka migrantske krize 2015. godine, izjavio je danas u Nišu regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović. 

On je kazao da je u Srbiji trenutno u funkciji 12 prihvatnih centara i u njima je smešteno oko 5.000 migranata, uglavnom iz Sirije, Pakistana, Bangladeša i Avganistana. 

„U prihvatnim centrima kod nas uvek je od 4.000 do 5.000 korisnika. Videćemo šta će biti sa avganistanskom krizom, da li će ona uticati na povećanje broja. Za sada nema razlike“, istakao je Savović. 
Najavio je da će za mesec ili mesec i po dana biti otvoren Centar za azil u Vranju. 

„Komesarijat za izbeglice i migracije je kupio motel u Vranju i u toku je velika rekonstrukcija tog objekta jer mora da bude prilagođen standardima Evropske unije. Azil će imati 250 mesta“, rekao je Savović. 

Dodao je da su na jugu Srbije trenutno u funkciji samo prihvatni centri u Preševu i Bosilegradu, dok su tri prihvatna centra u stanju mirovanja, ali mogu da budu u funkciji za samo 24 časa. „Na jugu

Srbije nikada nije bilo problema sa migrantima. Kada dođu tu oni su srećni jer je jedna granica za njima. Kada odu na sever jedna granica je ispred njih i onda su tu nezadovoljniji“, rekao je Savović na foto koloniji „Foto Istok – Foto Zapad“ koju organizuje Medijski istraživački centar iz Niša. U okviru foto kolonije grupa migranata iz prihvatnog centra u Preševu i grupa studenata iz Niša učiće osnove fotografije. Nakon petodnevnog zajedničkog rada sa fotografima Medijskog istraživačkog centra, u Fabrici umetnika biće organizovana izložba najboljih fotografija učesnika kolonije. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar