krizni štab, izveštaj
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

U Kriznom štabu za borbu protiv epidemije koronavirusa postoje izabrani i angažovani članovi, a dr Darija Kisić Tepavčević je među angažovanim stručnim licima, navodi se iz Vlade Srbije u odgovoru na pitanje Nova.rs zašto se u zvaničnom vladinom dokumentu koji sadaži spisak članova ovog tela ne nalazi ime Darije Kisić Tepavčević, jedne od najeksponiranijih članica Kriznog štaba.

„Svako radno telo Vlade Srbije, po poslovniku Vlade, može angažovati stručna lica radi pomoći u ostvarivanju zadataka zbog kojih je osnovano“ navode iz Vlade.

U ovom slučaju, kako se dodaje, među angažovanim licima su lekari dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja,  Svetlana Filipović  u ime Instituta „Torlak“, dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, imunolog Srđan Janković iz Univerzitetske dečije klinike „Tiršova“,Vesna Mijucić iz Institut za transfuziju krvi,  Dragana Despot iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović i dr Tatjana Pekmezović, prodekanka Medicinskog fakulteta.

„Vlada Srbije i ovom prilikom poziva sve zdravstvene radnike i sve pojedince koji mogu da doprinesu borbi protiv Covid 19 da se uključe u rad Kriznog štaba jer je ovo zajednička borba svih nas“ navodi se na kraju dopisa.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Nova.rs prenela je spisak članova Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19, koji je osnovan 13. marta u skladu sa Zakonom o vladi, a koji se nalazi na zvaničnoj prezentaciji Vlade Srbije. U ovom dokumentu koji je na sajtu Vlade okačen u ponedeljak, među članovima štaba nije navedena dr Darija Kisić Tepavčević.

Na tom spisku su od lekara navedeni  dr Goran Stevanović, načelnik Кlinike za infektivne bolesti u Beogradu,  dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dečji pulmolog  dr Branislav Nestorović, zatim direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović, pa dr Mijomir Pelemiš, bivši načelnik Кlinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Na listi je i dr Branislav Tiodorović, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, dr Predrag Кon, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dr Snežana Jovanović, direktor Službe za mikrobiologiju Кliničkog centra Srbije, kao i Tanja Jovanović, prodekanka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Darija Kisić Tepavčević, inače, je zamenica Dr Verice Jovanović, v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, koja je članica Kriznog štaba.

Podsetimo, Transparentnost Srbija nedavno je objavila je da Krizni štab ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja, jer nije zakonom uređeno telo, već je savetodavno telo Vlade Srbije. Upravo je Transparentnost Srbije ukazala da odluka o formiranju štaba nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije, ni u Službenom glasniku.

Vlada je u ponedeljak objavila na svom sajtu dokument iz marta kojim je osnovan Krizni štab.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare