Skadarlija restorani
Skadarlija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Nema puno gostiju, istina je da se ljudi vraćaju, ali kao što možete da vidite nema puno zauzetih stolova", priča šef servisa u restoranu "Šešir moj" za Nova.rs, dan kada su za goste ponovo otvorili i unutrašnjost lokala.

 

Ekipa portala Nova.rs posetila je večeras popularne beogradeske kafane, dan nakon što je Krizni štab doneo odluku da se ublaže mere protiv koronavirusa i dozvoli ugostiteljskim objektima da otvore i zatvorene delove svojih lokala za goste.

Odlučili smo se za staro dobro mesto – Skadarliju. Stari duh grada, koji je uvek primamljiv kako domaćim gostima, tako i stranim turistima. Na prvi pogled, kiša je pokvarila užitak ljubitelja boemske ulice, pa ih nismo videli u velikom broju, kao što smo navikli.

Koračajući po renoviranoj ulici, uputili smo se u prvu kafanu – Šešir moj. Tamo nas je dočekao ljubazni šef servisa Aleksandar Jeremić, ali nas je zamolio da ništa ne snimamo i ne fotografišemo, jer gosti to ne žele.

Skadarlija restorani
Skadarlija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pa deluje da se je sve isto kao ranije, ali smo malo pozitivniji jer se sve otvorilo konačno. Bolje je nego što je bilo u novembru. Zavisimo od turista, kojih nije bilo prošlih meseci, ali evo i oni se najzad vraćaju. Posao nam zavisi i od tamburaša i dobre muzike, a dok to ne krene, radimo sa 15 odsto kapaciteta u odnosu na 2019. godinu. Čekamo goste da se vrate, a uskoro će valjda i tamburaši“, priča Jeremić za Nova.rs.

Dok smo razgovarali sa njim, u prolazu nam se obratio i jedan stranac iz Austrije, koji je nam je oduševljeno pričao o Beogradu.

Skadarlija restorani
Skadarlija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sviđa mi se ovde i prosto uživam u vašoj hrani i piću“, kazao je.

Nakon kafane „Šešir moj“, pričali smo i sa konobarom kafane „Dva jelena“, koji se složio sa našom konstatacijom da nema puno gostiju.

„Stranaca ima, ali vidite i sami da stolovi nisu puni. Kiša je napravila ovakav ambijent, a i nedostatak muzike je problem. Naši gosti su navikli na gitaru i tamburaše. Verujte mi, jedini smo mi poštovali mere i ništa nismo kršili i nama se ovako vraća. Kada imate 700 mesta, a dođe vam 20 ljudi, to je katastrofa verujte mi“, iskren je konobar Dragomir iz ove kafane.

Skadarlija restorani
Skadarlija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovoj kafani smo, konačno, uspeli da popričamo sa gostima. U pitanju su bili dečko i devojka, koji su proslavili svoj mali jubilej.

„Lepo nam je zaista, malo nam fali muzika ali šta da se radi. Bitno je samo da ne sedimo na kiši i da su konačno restorani krenuli da rade. Jedva smo čekali da popijemo neko pivo“, pričaju Ana i Darko za nas.

Skadarlija restorani
Skadarlija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Opšti utisak nakon prvog dana otvaranja unutrašnjosti ugostitljskih objekata da je prilično prazno, te da se građani još boje da posete svoja omiljena mesta za izlazak. Možemo i da okrivimo kišu, pa se nadamo da će želje konobara sa kojima smo razgovarali biti ispunjene i da ćemo uskoro videti pune stolove i čuti zvuke tamburice.

Podsetimo, Krizni štab u borbi protiv koronavirusa doneo je u četvrtak odluku da od petka ugostitelji u zatvorenim objektima mogu da rade do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta bez muzika. Član Štaba doktor Branislav Tiodorović kazao je da su zajedno jasno doneli ovu odluku.

„Da se kafići, resotrani i ugostiteljstvo i u zatvorenom puste, ali uz poštovanje mera i sa 50 odsto kapaciteta. Neće biti muzike, jer sve su to faktori koji šire virus. Virus je tu, on je prisutan i moramo biti svesni da nismo završili i da nas čeka teška borba. Sve ostalo što bi moglo biti predmet razmatranja imaćemo na sledećoj sednici kada ćemo ocenjivati na osnovu najnovijih podataka, kada ćemo videti kakva je realna situacija“, rekao je Tiodorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar