Foto: N1

Mreža za istraživanje kriminala i koprupcije (KRIK) danas u saopštenju ističe da kompanija Mineco, u demantiju teksta, pod naslovom "Pogled u Mineco imperiju: Gigant umešan u korupciju ima problem s bankama", nije demantovala ni jednu informaciju iz ovog istraživanja KRIK, ali je iznela niz grubih neistina o njegovom radu.

U saopštenju KRIK odbacuje tvrdnje kompanije Mineco da „zastupa nečije interese“, kao i da objavljuje „tendenciozne, iskonstuisane i lažne tvrdnje“.

„Redakcija KRIK mora da reaguje na ovaj pokušaj diskreditovanja našeg rada“ i naglašava da su sva njena „istraživanja zasnovana isključivo na činjenicama i dokazima, kao i poštovanju najviših novinarskih standarda“, naglašava se u saopštenju.

Kako se objašnjava, KRIK je nezavisni istraživački medij, koji se finansira donacijama građana i međunarodnih organizacija.

Priču o grupaciji Mineco objavio je u sklopu globalnog novinarskog projekta „FinCEN dosijei“, u kojem je, precizira se u saopštenju, učestvovalo 110 respektabilnih redakcija iz celog sveta, što govori o poštovanju i ugledu koje KRIK ima u široj profesionalnoj medijskoj zajednici.

Mineco tvrdi i kako su novinari KRIK direktno odgovorni za to što je britanska banka zatvorila račun ove kompanije. Ovo, takođe, nije tačno, „u tekstu smo jasno objasnili da je ova banka pronašla tekst o korupciji kompanije Mineco, koji je objavila novinarska mreža OCCRP“, ukazuje KRIK.

Posle toga, dodaje se u saopštenju, banka je sprovela sopstvenu istragu poslovanja ove kompanije i ugasila njen račun zbog sumnjivih transakcija koje je otkrila.

Najavu kompanije Mineco da će protiv portala KRIK „pokrenuti odgovarajuće postupke“ i njeno objašnjenje da se to „ne može smatrati pretnjom“, redakcija KRIK doživljava kao „jak pokušaj pritiska“ na njen rad.

Podsetimo, britanska kompanija Mineco Limited (Mineko) sinoć je, kao iskonstruisanu i zlonamernu, najoštrije demantovala priču o njenom i poslovanju drugih članica međunarodne Mineco Grupe, koju je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), protiv koje će u „najkraćem roku pokrenuti odgovarajuće postupke“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar