Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) napravila je bazu "Presudi ko sudi", kojom žele da građanima učine dostupnijim biografije i rad sudija, njihovo napredovanje u pravosuđu i najvažnije slučajeve.

Čitaoci će u bazi moći da vide profile 33 sudije Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u odeljenjima za organizovani kriminal i korupciju, a predstavljeni su i najvažniji slučajevi u kojima su sudili – ukupno 124 predmeta.

Novinari KRIK su se u istraživanju oslanjali na sudsku dokumentaciju i druge zvanične izvore.

U nekim od najznačajnijih suđenja u zemlji, sudije su često odugovlačile postupak, pokazale nemar u radu, ali čak i svojim odlukama prekršile zakon, navodi KRIK.

Suđenja Stanku Subotiću, Luki Bojoviću i Branku Lazareviću, u kojima sudije nisu prihvatile ili su iz postupka izbacile neke od ključnih dokaza tužilaštva, neki su od najilustrativnijih primera za to.

U sva tri slučaja Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije kršile zakon u korist okrivljenih, a niko od tih sudija nije zbog toga pretrpeo nikakve posledice, čak ni javnu osudu.

Osim što su kršile zakon prilikom donošenja odluka, novinari KRIK otkrili su da sudije često krše i druge propise – ne prijavljuju imovinu, čine saobraćajne prekršaje, ponekad ne plate porez ili učestvuju u tučama.

Pojedine sudije mimo suda angažovane su na mestima i u okruženju koje može da dovede u sumnju njihovu dostojnost da obavljaju posao sudije – poput fudbalskih i drugih sportskih klubova koji su u Srbiji uglavnom stecište kriminala, navodi KRIK.

Neke sudije imaju i veliku imovinu koja ne može da se objasni sudijskom platom, a ipak ne žele da javnosti objasne kako su je stekli i takvim potezima ruše već krhko poverenje građana u institucije koje predstavljaju.

Uprkos javnom značaju onoga što rade, sudije najčešće ne žele da komuniciraju sa medijima i pre objavljivanja baze KRIK je pokušao da intervjuiše sudije, ali većina se nije odazvala pozivu.

Više razumevanja za javnost pokazale su sudije Višeg suda u Beogradu, pa su sa novinarima iz ovog suda razgovarali predsednik Aleksandar Stepanović, sudije Dragomir Gerasimović, Marija Aranđelović Jureša i Vera Vukotić, dok su pisanim putem na pitanja KRIK odgovorili Siniša Petrović, Svetlana Aleksić, Mirjana Ilić i Snežana Jovanović.

Sa novinarima je razgovarao i sudija novosadskog suda Dejan Terzić, koji je upućen u sud u Beogradu.

Iz Apelacionog suda u Beogradu ni predsednik, ni sudije nisu pristali na razgovor sa novinarima KRIK, niti su odgovorili na pitanja koja su im prosleđena preko portparola suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar