KRIK: Vučić Tešićevom saradniku dodelio srpsko državljanstvo

Društvo 24. okt. 202000:31
Podeli:
Slobodan Tešić
Slobodan Tešić Foto: www.krik.rs

Najmoćniji domaći trgovac oružjem Slobodan Tešić stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država 2017. godine, jer su transakciju njegove kompanije sa Kipra od 1,7 miliona dolara "istaknutom Saudijcu" banke prijavile američkom trezoru "kao sumnjivu", piše danas KRIK.

KRIK otkriva događaje koji su prethodili stavljanju Tešića pod sankcije SAD pod optužbama da je plaćao mito da bi dobio poslove. Takođe, otkriva i da je Aleksandar Vučić, kada je bio premijer Srbije, Tešićevom partneru iz Jemena, Kaledu Abdulkaremu Naseru Hamedu, dodelio državljanstvo 2016. godine preskačući redovnu proceduru i pozivajući se na „nacionalni interes“.

Krajem 2017. godine, Tešića je sankcionisao Trezor Sjedinjenih Američkih Država jer je, kako je saopšteno, otkriveno da je plaćao mito da bi dobijao ugovore o naoružanju sa različitim državama, piše KRIK.

Pod sankcije su stavljene i Tešićeve kompanije koje je navodno koristio za potplaćivanje političara, a među njima je kiparska firma „Gravit Limited“.

Novinari KRIK i OCCRP, u projektu „FinCEN dosijei“ otkrivaju da je Tešićeva kompanija, svega nekoliko meseci pre nego što se to dogodilo, uplatila 1,7 miliona dolara ćerki firmi kompanije „Horizon Crescent Wealth LLC“ iz Katara. Taj novac je uplaćen prvog juna 2017. godine i bio je namenjen neimenovanom „istaknutom Saudijcu“, otkrivaju novinari u dokumentima.

Saudijska Arabija je, inače, od izbijanja rata u Siriji postala značajni kupac oružja od srpskih državnih preduzeća, a Tešić je jedan od ključnih posrednika u ovom poslu, navodi KRIK. Njegovu transakciju od 1,7 miliona dolara banke su označile kao sumnjivu i prijavile je FinCEN, odeljenju američkog Trezora koje se bori protiv pranja novca i drugog finansijskog kriminala.

Novac na račun „Horizon“ uplatio je u martu 2017. godine i Tešićev saradnik Kaled Abdulkarem Naser Hamed iz Jemena koji je, odskora, i srpski državljanin. KRIK otkriva da mu je 2016. godine Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, dodelio državljanstvo zaobilazeći uobičajenu proceduru – po kojoj je stranac morao da živi duži niz godina u zemlji i ispuni druge uslove. Hamedu je poklonjeno državljanstvo jer je to u „nacionalnom interesu“ Srbije, prema članu zakona koji je citiran u rešenju od 11. februara 2016. koje je Vučić potpisao.

U tom dokumentu nije objašnjeno kakav je to državni interes zadovoljen ovom odlukom, a sve institucije koje je KRIK kontaktirao odbile su da daju komentar.

Direktori „Horizon“, švajcarski advokati Patrik Barisvil i Žan Mark Mantegani, novinarima su rekli da nisu učinili ništa loše, kao i da je za transakcije povezane sa Tešićevom firmom „Gravit“ i Hamedom bio nadležan njihov direktor iz Katara, Mohamed Abdulaziz Al Emadi, koji je nećak tamošnjeg ministra finansija.

Al Emadi, koji sebe opisuje kao „katarskog biznismena“, nije odgovorio novinarima na pitanja.

Ceo tekst pročtitajte na sajtu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Komentari

Vaš komentar