Foto: N1

Načelnik za opšte i zajedničke poslove Sremske Mitrovice Miroslav Jokić saopštio je da opština ukida popodnevni termin za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za besplatne udžbenike na teritoriji te opštine, koji je bio od 15.00 do 18.00 sati. Njegova najava dolazi nakon gostovanja lokalnog tima Kreni-promeni iz Sremske Mitrovice na TV Nova, gde su govorili o toj inicijativi, saopštio je pokret.

Predstavnik lokalnog tima Kreni-Promeni Mlada Mitrovica Žarko Babić podseća da je taj popodnevni termin izdejstvovan na zahtev pokreta jer su se u prepodnevnom terminu od 9.00 do 12.00 sati zbog velikog interesovanja građana stvarali redovi na šalteru opštinske uprave.

To je, kako kaže, predstavljalo problem građanima jer nisu mogli dugo da čekaju u redovima obzirom da se potpisi za besplatne udžbenike prikupljaju tokom radnog vremena.

„Imamo osnovanu sumnju da se radi na opstrukciji narodne inicijative i želje našeg tima da deca na teritoriji opštine Sremska Mitrovica dobiju besplatne udžbenike“, kazao je Babić.

Advokat iz lokalnog tima Kreni-Promeni Davor Šarić ističe da je ovaj potez gradske vlasti direktno kršenje zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Pročitajte još

„Lokalna samouprava je dužna po zakonu da nam obezbedi overivače u terminima koje mi odredimo za skupljanje potpisa, a na samom početku prikupljanja potpisa ukinuto nam je pravo da ih prikupljamo u mesnim zajednicama“, kaže Davor Šarić.

BONUS VIDEO „Želimo besplatne udžebnike za svu decu“: Kreni-Promeni nastavio prikupljanje potpisa u Sremskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar