Darko Rundek danas u Kraljevu. Foto: Nova.rs

Legendarni pevač Darko Rundek i aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta zapevali su na mestu gde je predviđeno da se izgradi mini hidro-elektrana, nedaleko od Kraljeva. On je to učio zajedno s još nekoliko ekoloških aktivista i time još jednom stao u odbranu srpskih reka.

Darko Rundek stao je u odbranu srpskih reka, a je podelio i video snimak iz Kraljeva, na kom se nalazi zajedno sa ekološkim aktivistima na jednoj mini hidrocentrali sa članovima benda i novinarima.

Rundek je zajedno sa aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i zapevao na reci čuvenu pesmu „Aj Karmela“.

„Jutro na jednoj minihidrocentrali u blizini Kraljeva sa bendom, aktivistima, Ćutom i RTS-om“, naveo je pevač Darko Rundek.

Okupljeni na reci drže i transparent „Ko vodu brani na dobroj je strani“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Darko Rundek (@darkorundekofficial)

Inače, Inicijativa „Pravo na vodu“ u saradnji sa kampanjom „Umetnici za reke Balkana“ na glavnom trgu u Kraljevu održali su besplatan koncert Darka Rundeka i Ekipe.

Koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas“ posvećen je očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane (MHE), od kojih je 10 već izgrađeno.

O značaju kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti.

Na njegovoj teritoriji se nalazi Specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija-Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

„Nalazimo se u jednom istorijskom i civilizacijskom trenutku koji je prekretnica. Jer, dalje ovako neće moći. Civilizacija želi da uništiti sve pre nego što mi sami umremo. A bitno je da budemo povezani sa celinom kojoj pripadamo, a to je priroda. To je pitanje odgovornosti prema samom sebi“, rekao je juče pre koncerta Darko Rundek u Kraljevu.

Rundek je tom prilikom naveo da je to prilika da se podrži ta neka svest. On je čak obišao okolinu Kraljeva u kojoj su izgrađene MHE. Rekao je da je tužno videti takvu netaknutu prirodu, koja se uništava.

„Poruka koju želimo da pošaljemo okupljenima na koncetu jeste ta da na tim rekama više ne bude ni tih deset mini hidroelektrana“, rekao je Rundek.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare