Darko Rundek. Foto: Nova.rs

Inicijativa “Pravo na vodu” u saradnji sa kampanjom “Umetnici za reke Balkana” na glavnom trgu u Kraljevu večeras od 21 čas organizuju besplatan koncert Darka Rundeka i Ekipe.

Koncert pod nazivom “Pevamo u glas, rekama za spas“ biće posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane (MHE), od kojih je 10 već izgrađeno.

O značaju kraljevačkog kraja između Goča i Golije za zaštitu životne sredine i očuvanje prirode Balkana i Evrope govori formalni stepen zaštite, ali i posvećenost koju imaju lokalni ekološki aktivisti. Na njegovoj teritoriji se nalazi Specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija-Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

– Nalazimo se u jednom istorijskom i civilizacijskom trenutku koji je prekretnica. Jer, dalje ovako neće moći. Civilizacija želi da uništiti sve pre nego što mi sami umremo. A bitno je da budemo povezani sa celinom kojoj pripadamo, a to je priroda. To je pitanje odgovornosti prema samom sebi – rekao je Darko Rundek u Kraljevu.

Darko Rundek. Foto: Nova.rs

Rundek kaže da je ovo prilika da se podrži ta neka svest. On je čak obišao okolinu Kraljeva u kojoj su izgrađene MHE. Rekao je da je tužno videti takvu netaknutu prirodu, koja se uništava.

– Poruka koju želimo da pošaljemo okupljenima na koncetu jeste ta da na tim rekama više ne bude ni tih deset mini hidroelektrana – rekao je Rundek.

Ove predele okoline Kraljeva naseljavaju stotine vrsta ptica i riba a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja. Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor.

Darko Rundek danas u Kraljevu. Foto: Nova.rs

Inicijativa „Pravo na vodu“ zajedno sa lokalnim aktivistima, stručnjacima i umetnicima već više od godinu dana ukazuje na pogubnost gradnje mini hidroelektrana u ovako važnom području i poziva gradske vlasti da izbrišu iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE.
Otvoreni koncert Darka Rundeka i Ekipe deo je kampanje “Spasimo plavo srce Evrope”. Pozivamo sve stanovnike Kraljeva i okoline da nam se pridruže i da zajedno pevamo u glas rekama za spas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare