30 evra pomoći
Foto: Shutterstock

Prosečna plata bez poreza i doprinosa isplaćena u oktobru u Kragujevcu iznosila je 57.479 dinara, i za 2.500 dinara je manja od republičkog proseka, a čak 40.000 dinara je manja od prosečne plate stanovnika beogradske opštine Vračar, piše portal Pressek.

Naime, prosečna neto zarada u Republici Srbiji isplaćena u oktobru iznosila je 60.109 dinara, dok su stanovnici Vračara u istom mesecu u proseku zarađivali 97.898 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, piše portal Pressek.

Pročitajte još:

Kragujevčani, prema izveštaju RSZ, zarađuju manje od Beograđana. U glavnom gradu Srbije prosečna plata iznosila je u oktobru 74.175 dinara. Kragujevačke plate, u poređenju sa beogradskim opštinama, više su samo od onih isplaćenih stanovnicima Surčina i Barajeva.

Po visini prosečne plate iznad Kragujevčana su Novosađani (68.382 dinara), Požarevljani (61.450 dinara), Borani (69.217 dinara).

Sa druge strane, kragujevačke plate isplaćene u oktobru bile su veće od onih u Smederevu, Nišu, Kraljevu, Čačku, Kruševcu…

Prema proračunu statističara, neto zarade u Srbiji u odnosu na isti period prošle godine porasle su za 9,4 odsto nominalno i za 7,7 odsto realno. Ipak, podaci o medijalnoj zaradi pokazuju da većina i dalje zarađuje ispod proseka. Medijalna neto zarada za oktobar 2020. godine iznosila je 46.382 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa, piše Pressek.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar