Dragan Dunčić Foto: zavurbvo.co.rs

Direktor kragujevačkog JP "Urbanizam" Dragan Dunčić razrešen je danas sa te funkcije na sednici Skupštine grada koja je na inicijativu Gradskog veća, sazvana i održana po hitnom postupku. Razlog za smenu direktora, kako je pojašnjeno na sednici, je izveštaj budžetskog inspektora, koji je utvrdio 'niz nepravilnosti' u poslovanju Dragana Dunčića. On je važio za čoveka bliskog porodici bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Direktoru Dunčiću se, prema obrazloženju predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, na teret stavlja „prekomerno trošenje sredstava za određene namene, koje su iznad visine predviđene za to“.

Petrašinović je pojasnio, da je budžetski inspektor utvrdio „niz nepravilnosti“ u radu direktora, te da je Nadzorni odbor preduzeća podneo zahtev Gradskom veću za smenu Dragana Dunčić.

Foto: promo kragujevac.rs

On je dodao i da je sazivanje sednice po hitnom postupku, kao i ceo postupak za smenu direktora sproveden po Zakonu o javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi.

U kragujevačkoj javnosti već mesecima se spekuliše o smeni direktora JP „Urbanizam“ Dragana Dunčića, koji se na toj funkciji nalazi od 2017. godine.

Pre dolaska na mesto prvog čoveka „Urbanizma“, Dunčić je obavljao funkciju gradskog menadžera Novog Sada, a javnost ga je u to vreme povezivala sa porodicom bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Prilikom njegovog imenovanja, najviše zamerki stizalo je iz redova opozicije, koju je predvodio Veroljub Stevanović, koji je tada kritikovao vlast „zbog čega se angažuje kadar iz Novog Sada, kada u Kragujevcu postoje kvalitetni stručnjaci“.

Međutim, na današnjoj hitnoj sednici, koja je imala samo dve tačke dnevnog reda, Veroljub Stevanović je kritikovao način na koji se smenjuje Dragan Dunčić i to baš na drugi dan Božića.

On je rekao da su obrazloženja „nejasna i štura“ iz kojih se ne vide jasni razlozi za smenu, upozoravajući  gradsku vlast, da će odluka o smeni direktora „ići na sud“.

„Moramo da budemo ljudi i da kažemo pravu istinu. Činjenice su da ‘Urbanizam’ od 2017. godine posluje u plusu i da je svaku godinu završavalo sa pozitivnim rezultatima. Vi se sada pozivate na budžetsku inspekciju. Zašto jednostavno ne kažete – ne možemo da komuniciramo sa ovim čovekom, nešto nije u redu, ne razumemo se, ne slažemo se…vaše je pravo da birate kadrove. Nemojte da gurnemo čoveka kao nekoga ko je radio neke ružne stvari i bavio se kriminalom“, rekao je Stevanović.

On je podsetio da koalicija „Zajedno za Šumadiju“ ne želi da se meša u izbor kadrova koje postavlja SNS, navodeći da  su „kao vlast odgovorni za svaki izbor kdrova i sve što rade“.

Foto: promo kragujevac.rs

On je na sednici zamerio što aktuelna vlast, svoje političke izbore rukovodećih kadrova, maskira izveštajima Nadzornog odbora i budžetskog inspektora.

Protiv načina na koji je na sednici po hitnom postupku smenjen direktor Dunčić bili su i odbornici opozicione grupe „Alternativa“, koji su naveli da su razlozi za smenu bili „opšti, bez konkretnih detalja o iznosima za koliko je direktor oštetio preduzeće“.

Na predlog odborničke grupe SNS-a, za mesto vršioca dužnosti direktora danas je odlukom Skupštine grada postavljena, nestranačka ličnost, to jest diplomirani arhitekta Vesna Jovanović Milošević, koja 21 godinu radi u „Urbanizmu“.

Dunčić: „Ovo je montirani politički proces, podneću tužbu“

Smenjeni direktor JP „Urbanizam“ za portal Nova.rs, današnju smenu prokomentarisao je kao montirani politički proces.

On je rekao da su protiv njega iznete paušalne optužbe i najavio je da će Upravnom sudu podneti tužbu za nezakonitu smenu.

„Ovo je montirani politički proces i sramota za demokratiju. ‘Urbanizam’ poslednjih godina posluje kao šampion biznisa i za to imamo nagrade. Sve može da se proveri na APR-u.  Podneću tužbu Upravnom sudu u zakonskom roku, jer je Skupština grada izgubila sve dosadašnje tužbe koje su podnete za imenovanje direktora na nezakonit način“ rekao je Dunčić, dodajući da i novoimenovani direktor ne ispunjava uslove za tu funkciju.

On je za Nova.rs pojasnio da je  „Urbanizam“ dao komentar na izveštaj budžetske inspekcije, u kojem su, kako je istakao „najveći veštaci i autoriteti ekonomske i pravne struke, osporili 18 ili 19  konstatacija budžetske inspekcije, od ukupno 23“.

Dragan Dunčić je komentarišući svoju  smenu, koja je izglasana na sednici drugog dana Božića, rekao da je to presedan.

„To je presedan u istoriji demokratije. Na Badnji dan je održana telefonska sednica i na Badnji dan su pozivani odbornioci, kao da sam ja državni neprijatelj broj jedan. A to nije tačno, preduzeće dobro radi“ zaključio je Dunčić.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare