Kragujevac: Nestašica ruske vakcine za treću dozu

Podeli:
Foto:TANJUG/ NATASA LAZAREVIC

Na punktu za masovnu imunizaciju u Kragujevcu, trenutno je nestašica ruske Sputnjik V vakciine za "buster" dozu, odnosno treću vakcinu, potvrđeno je našem portalu u Domu zdravlja, uz pojašnjenje da su nove količine naručene, te da se narednih dana očekuje njihova isporuka.

Nestašica ruskih vakcina za treću dozu, u Kragujevcu traje od 11. septembra, pa su građani koji su želeli da prime ‘‘buster‘‘ ovog proizvođača, vraćani sa punkta za masovnu imunizaciju. U Domu zdravlja ističu da su nove količine poručene i da će uskoro biti nastavljena vakcinacija.

Nadležni napominju da se imnizacija svim ostalim vakcinama obavlja uobičajenim ritmom, kao i da ima dovoljno ruskih vakcina za revakcinaciju građana koji su primili prvu dozu ovog proizvođača.

„Treća doza vakcine nije obavezna i nama se građani javljaju sami, bez poziva preko eUprave. Mi u ovom trenutku ne možemo da predvidimo koliko će se njih javiti za treću dozu, ali u svakom slučaju očekujemo da uskoro dobijemo potrebne količine vakcine Sputnjik V“, kaže Danijela Petrović portparolka Doma zdravlja.

Ona je podsetila da se kao treća doza, građanima daje komponenta vakcine koju su primili i prvi put.

U Kragujevcu je do sada revakcinisano skoro 76.000 građana, što je blizu 50 odsto punoletne populacije, a od tog broja treću dozu primilo je 11.700 ljudi

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Kragujevcu je naveći broj građana vakcinisan kineskom Sinofarm vakcinom (oko 55.000), zatim sledi Fajzer (14.500), Sputnjik V (8.100), dok je najmanje interesovanje vladalo za AstraZeneku kojom je vakcinisano nešto preko 2.000 građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar