vakcina grip korona
Vakcinacija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbija je od sredine februara pa sve do 1. maja bila prva zemlja u Evropi po broju potpuno vakcinisanih građana od koronavirusa, dok se danas nalazi u samom začelju i zauzima 31 mesto. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ocenjuje za list “Nova” da je to posledica izostanka zdravstveno-prosvetnog rada sa građanima i slanja kontradiktornih poruka za i protiv vakcinacije preko medija sa nacionalnim frekvencijama.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od sredine prošle nedelje, do sada je obe doze vakcine protiv kovida 19 primilo ukupno 2.697.332 srpskih državljana.

Srbija je od sredine februara pa sve do 1. maja bila prva zemlja u Evropi po broju potpuno vakcinisanih građana od koronavirusa, dok se danas nalazi u samom začelju i zauzima 31 mesto. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ocenjuje za list “Nova” da je to posledica izostanka zdravstveno-prosvetnog rada sa građanima i slanja kontradiktornih poruka za i protiv vakcinacije preko medija sa nacionalnim frekvencijama.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od sredine prošle nedelje, do sada je obe doze vakcine protiv kovida 19 primilo ukupno 2.697.332 srpskih državljana. Podaci sajta Our Word in Data uz to pokazuju i da je, gledano u procentima, do sada potpuno vakcinisano 41,54 odsto srpskih građana, kao i da se Srbija po tom pitanju trenutno nalazi na 31. mestu u Evropi.

Vakcinacija na beogradskom Sajmu
Vakcinacija na beogradskom Sajmu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Gotovo sve zemlje Evropske unije, izuzev Slovačke, Hrvatske i Rumunije trenutno imaju veći procenat vakcinisanog stanovnitšva od Srbije. Prednjače Malta sa 80,5 odsto potpuno vakcinisanih, Portugal sa 78,5 odsto, iza kojih su Španija i Belgija sa po 70,5, Velika Britanija je na 63,8, Italija 62,5, Francuska i Nemačka na nešto više od 61 odsto.

Slovačka i Hrvatska trenutno imaju nešto više od 40 odsto vakcinisanih, svega jedan i po odsto manje od Srbije, dok još uvek značajno zaostaju Crna Gora sa oko 30 odsto vakcinisanih, Severna Makedonija i Rumunija sa po 27 odsto, Albanija sa 23,5, Bosna i Hercegovina sa 13.

Profesor Zoran Radovanović objašnjava za Nova.rs da je vakcinacija u Srbiji stala jer veliki deo građana ne želi da se vakciniše, za šta smatra odgovornom državu.

„Vlast je želela samo da pokaže kako uspešno nabavlja vakcine, kako je vakcinacija organizovana uspešno, a onaj teži, rudarski, ali važniji, zdravstveno-prosvetni posao – da objašnjava narodu zbog čega bi trebalo da se vakciniše je potpuno izostao“,  ocenjuje Radovanović i naglašava:

„Još gore od toga, vlast je dozvoljavala da u medijima sa nacionalnom frekvencijom govore i ljudi koji su za vakcinaciju i protiv vakcinacije, tako da je narod ostao sluđen“.

U poslednja dva i po meseca vakcinisano svega 2,5 odsto građana a do 1. maja Srbija je, zahvaljujući velikom broju dostupnih vakcina, po broju potpuno vakcinisanih građana bila na prvom mestu u Evropi , kada je to mesto zauzela Velika Britanija koja je iskoristila prednost vakcina iz vlastite proizvodnje.

Dalji tempo povećanja broja građana zaštićenih od koronavirusa pokazuje da je vakcinacija u Srbiji uspešno tekla sve do početka jula, kada je dostignut broj od 38 odsto potpuno vakcinisanih građana. Od tad je vakcinacija u Srbiji počela da teče značajno sporije, dok su zemlje Evropske unije taj proces ubrzale i počele da je prestižu – prvo Mađarska, zatim Španija, Nemačka, Italija, Finska…

Koliko Srbija u poslednja dva i po meseca „tapka u mestu“ pokazuje činjenica da je od 1. jula do sada drugu dozu vakcine primilo svega 3 odsto srpskih državljana, dok je od 10. februra do 1. jula, za nešto više od četiri i po meseca, sa obe doze vakcinisano ostalih 38 odsto.

Profesor Radovanović kaže da se to dogodilo zato što je zapravo samo oko 40 odsto od ukupog broja građana, ili oko 50 odsto punoletnih, bilo voljno da se vakciniše.

„Oni koji su hteli da se vakcinišu su do tad imali priliku da to urade. Oni koji su podlegli propagandi da virusa nema, da to nije važno, da je bolje prirodno se zaraziti, da od vakcine mogu da ostanu sterilni, ili nekoj drugoj dezinformaciji, pokazalo se da su od juna do sad teško i u malom broju menjali mišljenje“, kaže Radovanović.

Objašnjava da je posledica toga, ali i nedostatka strožih epidemioloških mera, veliki skok broja novoobolelih od kovida 19, koji je poslednjih dana dostiže brojke iznad 5.000 na dnevnom nivou ali i dvocifren broj smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti na dnevnom nivo.

BONUS VIDEO: Anketa: Karantin – ne, vakcina i kovid propusnice – da

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare