Foto: arhiva PMF Kragujevac

Oko 3.000 brucoša koji ove godine započinju svoje akademsko obrazovanje na Univerzitetu u Kragujevcu, indekse će dobiti na skromnim svečanostima i podeljeni po grupama, a nastavu će na većini fakulteta pratiti po kombinovanom modelu, saznaje naš portal na tom Univerzitetu.

Nova akademska godina za brucoše Učiteljskog fakulteta u Jagodini i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, počela je 20. septembra bez preteranih svečanosti i tradicionalnih prijema, a na ostalih 10 fakulteta, predavanja će početi 27. septembra, odnosno 4. oktobra. Dodela studenstkih knjižica na fakultetima, shodno broju upisanih studenata, biće organizovana iz više puta, a svi brucoši trebalo bi da dobiju svoj indeks pre početka nastave, kažu za naš portal u Sekretarijatu Univerziteta.

Senat Univerziteta je na sednici od 21. septembra usvojio odluku da se nastava na fakultetima odvija po kombinovanom modelu, a praktične vežbe uživo, uz ograničen broj studenata.

Na Univerzitetu u Kragujevcu, tradicionalno je najveći broj brucoša na Pravnom i Ekonomskom fakultetu, gde će se takođe prijem organizovati u manjim grupama, kao i predavanja.

Foto: arhiva PMF Kragujevac

„Na Pravnom ćemo imati kombinovani model predavanja, dok je Ekonomski tokom prošle godine kada smo takođe radili u epidemijskim uslovima, zbog prostranog objekta imao mogućnost direktnih predavanja za sve studente koji su bili podeljeni po grupama. Jeste da su profesori imali više obaveza, pošto su duplirali nastavu, ali je to funkcionisalo i plan je da i ovu godinu započnemo na taj način. Koliko će to dugo trajati, u ovom trenutku, zbog epidemije, niko od nas ne može da predvidi‘‘, kaže Marko Lukić, generalni sekretar Univerziteta.

On je dodao da će praktične vežbe biti organizovane u ustanovama, a zbog bezbednosti profesora i studenata, radiće se u manjim grupama. Prema njegovim rečima, najvećoj ‘‘kontroli‘‘ biće podvrgnuti studenti Fakulteta medicinskih nauka na kliničkim predmetima.

Studentima Medicine potreban dokaz da su kovid negativni

‘‘To je specifična situacija, jer studenti kliničke predmete moraju da odrade u nastavnim bazama u Univerzitetskom kliničkom centru. Fakultet je u dogovoru sa UKC-om doneo odluku da studenti za prisustvo vežbama moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati‘‘, objašnjava Lukić.

Na Fakultetu medicinskih nauka, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, a prijem brucoša biće organizovan po studijskim odsecima, tokom ovog vikenda i u ponedeljak 27. septembra.
Sa fakulteta je najavljeno i da će jednoj grupi studenata indekse uručiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, na svečanosti koja će biti upriličena 27. septembra.

PMF – na vežbama po 12 studenata

Zbog epidemiološke situacije studentske grupe biće prepolovljene i na Prirodno matematičkom fakultetu, pa će tako studenti naizmenično predavanja pratiti onlajn i direktno, a na obaveznim laboratorisjkim vežbama dozvoljeno je prisustvo maksimalno za 12 studenata.

„U svim učionicama i laboratorijama, jasno su označena sedišta koja se ne koriste kako bi se obezbedila distanca među studentima. Pored toga u svim tim prostorijama nalaze se sredstva za dezinfekciju, a studenti i kompletno nastavno osoblje su u obavezi da tokom rada nose zaštitne maske. Onlajn nastava se najvećim delom ostvaruje korišćenjem ‘Teams‘ platforme, preko koje studenti preuzmaju sav nastavni materijal“, pojašnjava za Nova.rs Prof.dr Aleksandar Ostojić, prodekan za nastavu PMF-a.

On je istakao i da će svi brucoši, tokom prve nedelje nastave predavanja imati uživo, jer su, kako je dodao, u pitanju mladi ljudi koji se prvi put sreću sa fakultetskim načinom rada, te da će posle opštih uputstava, predavanja nastaviti da prate po kombinovanom modelu.

U Sekretarijatu Univerziteta procenjuju da će posle konkursa za upisa na master i doktorske studije koji je u toku, na 12 fakulteta tog Univerziteta ukupno biti oko 17.000 akademaca.
Dok se zbog epidemiološke situacije nastava organizuje onlajn, svi studenti u obavezi su da u predstojećoj nastavnoj godini ispite polažu uživu u zgradama svojih fakulteta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar