Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 228 zaraženih koronavirusom, a preminule su još 4 osobe.

Testiran je ukupno 9.331 građanin, a na respiratorima je 10 acijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji evidentirano još 189 zaraženih koronavirusom, a preminule su još četiri osobe.

Testirano je bilo ukupno 9.786 građana, a na respiratorima je 7 pacijenata.

***
Nakon stabilnog vikenda juče je u zemljama regiona zabeležen nagli skok broja zaraženih osoba. U Hrvatskoj je tako zabeleženo 146 novih slučajeva od 4.112 testiranih, prijavljena su tri smrtna slučaja.

U BiH je juče testirano 1.442 uzorka od kojih je 27 pozitivno na virus. Preminula je jedna osoba u Republici Srpskoj.

***
Sedam zemalja počelo je sa mešanjem različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa kako bi ubrzale borbu protiv pandemije, ali i nove, opasnije delta varijante ovog vriusa.

Mešanje vakcina podrazumeva da pacijent primi prvu dozu jedne vrste vakcina, a revakciniše se drugom. Time će se, kako zagovornici ovakvog postupa kažu, povećati broj imunizovanih i ubrzati proces same vakcinacije.

Nekoliko studija sprovedenih u Španiji i Velikoj Britaniji, a koje su ispitivale efekte mešanja vakcina, sugerisale su da ovaj postupak dovodi do snažnog imunološkog odgovora i da ponekad po jačini nadmašuje efekat dve doze iste vakcine.

U Nemačkoj je nedavno završena studija ukazala na to da je imunološki odgovor mešanja različitih doza vakcina protiv koronavirusa bolji od onog nakon dve primljene doze AstraZeneke i jednako dobar, a ponekad i bolji od dve doze Fajzera.

***

Broj država i teritorija u kojima cirkuliše visokozarazni delta soj korona virusa povećan je za još sedam od 13. jula, pa je sada registrovan u 124 zemlje, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U prethodnih sedam dana još 13 država je izvestilo SZO o prisustvu delta soja, preneo je TAS S.

Stručnjaci tvrde da će se delta soj brzo proširiti i zaseniti ostale sojeve, a onda postati dominantan mutirani tip kovida narednih godina.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare