grčka antigenski test
Severna Makedonija granični prelaz Bogorodica Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pojedini srpski turisti u Grčkoj naišli su na probleme prilikom očitavanja QR koda sa zelenih sertifikata, u E-upravi su za portal Nova.rs naveli da naši sertifikati nemaju nikakve tehničke nedostatke, već je problem nastao u korišćenju EU aplikacije koja čak ne može da očita ni kodove članica Unije.

Nakon što su se pojedini građani Srbije koji se nalaze u Grčkoj požalili domaćim medijima da su imali problema sa učitavanjem njihovog QR koda na digitalnom zelenom sertifikatu, a neki turisti iz Srbije navodno nisu mogli da se ukrcaju na trajekte u lukama Uranopoli i Tripiti, jer policajci nisu mogli, kako tvrde da učitaju kod. Iz E-uprave za portal Nova.rs navode da ne postoji nikakav tehnički problem sa očitavnjem koda i da je problem u aplikaciji koju je napravila Evropska unija za svoje članice.

„Ovaj problem je nastao EU kada je napravila aplikaciju za čitanje QR kodova zemalja članica EU. Još uvek nisu ni sve članice standardizovale taj kod i vrlo je verovatno bilo problema u komunikaciji u Grčkoj kada je policajac otvorio tu EU aplikaciju i pokašao da očita taj dokument“, kaže Dragana Bečić iz E-uprave za Nova.rs i dodaje da Srbija sa Grčkom ima potpisan bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata.

Grci imaju jasnu instrukciju kako se očitava QR kod našeg zelenog sertifikata, a to je kamerom telefona ili tablet uređaja, poručuju iz E-uprave.

Oni pretpostavljaju da Grci uvode neka pravila i da oni nisu do kraja preneli informacije tim novim službama o našim sertifikatima i da su se grčki službenici zbunili i očitali EU aplikacijom.

Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je već kontaktiralo grčku stranu ovim povodom i trenutno se radi na rešavanju ovog problema.

„Nema tehničkih problema sa sertifikatom i svaki naš kod je čitljiv. Mi još čekamo jasnu instrukciju EU kako da standardizujemo taj kod i još uvek ni te zemlje članice nisu to uradile“, dodaju u E-upravi.

Grcka granicni prelaz Evzoni
Grčka granični prelaz Evzoni Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U E-upravi navode da naši sugrađani ni slučajno ne koriste tuđe QR kodove i da traže da se njihovi sertifikati očitaju telefonom ili tabletom, kako je predviđeno sporazumom.

„Nikad nam niko nije javio da nije mogao da pređe granicu od svih do sada izdatih naših zelenih sertifikata“, dodaju za naš portal.

U E-upravi podsećaju da je do sada izdato više od 700.000 zelenih sertifikata i da im se do sada niko nije obratio da je imao problema da sa njim nije mogao da pređe granicu.

Dodaju i da još uvek naši timovi čekaju instrukcije kako da prialgode naše sertifikate za pomenutu aplikaciju.

„Naš kod je i napredniji po informacijima koje sadrži i kako su one zaštićene, ali moramo imati tačnu instrukciju prilagođavanja, ali ih još uvek nemamo i cekamo da dodjbijemo“, kaže Dragana Bečić iz E-uprave.

Bonus video – Delta soj se širi Grčkom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar