grafika, brojke, broj zaraženih, umrlih
Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 145 zaraženih koronavirusom, a preminule su još tri osobe.

Testirano je 9.383. Na respiratorima su 4 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano 118 zaraženih koronavirusom, a preminula je jedna osoba.
***
Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas zaseda u Palati Srbija zbog, kako su ranije naveli, zabrinutosti lekara. Na dnevnom redu su analiza trenutne epidemiološke situacije, ali i proces vakcinacije u Srbiji.

***

Virusološkinja sa Medicinskog fakulteta Aleksandra Knežević u izjavi za Nova.rs kaže da je delta soje počeo da se širi u u našoj populaciji i sada čini već oko 20 posto zaraženih.

„Britanski soj je i dalje dominantan, ali Delta soj polako povećava pprocenat svoje prisutnosti. Prate se kontakti koji su bili pozitivni na Delta soj i oni oboljevaju. Postoji blago širenje Delta soja“, napominje doktorka Knežević za Nova.rs.

***

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković ocenio je da će četvrti talas koronavirusa stići već u avgustu, kao i da se pokazalo da kod vakcina, pogotovo Sinofarm, pada zaštita.

On je preporučio i davanje treće doze vakcine za starije građane koji su se vakcinisali kineskom vakcinom, i istakao da to ne mora da bude Sinofarm, već „možda Fajzer“, uz opasku da od mešanja vakcina pacijentima „apsolutno neće ništa faliti“.

***
Epidemiološkinja Veria Ilić podsetila da se brojke povećavaju iz dana u dan.

„Sada već možemo da kažemo da je u najavi zabrinjavajuća epidemiološka situacija. U malim ciframa, svakodnevno imamo porast broja novootkrivenih pozitvnih i obolelih. Mislim da ono što epidemilozi predviđaju sa krajem leta i početka jeseni i sa pojavom delta soja koronavirusa, apsolutno ide u prilog.“, rekla je Ilić.

***
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je ranije danas da ukoliko građani ne nastave da se vakcinišu, postoji rizik da u Srbiji dođe do pojave opasnije varijante korona virusa od delta soja.

„Ako nemate kolektivni imunitet, virus se mnogo brže širi i postoji rizik da se kod nas javi neki soj koji je opasniji od delte. Nemam objašnjenje zašto se mladi ne vakcinišu“, rekao je Radojičić.

Bonus video – Poznati koji su umrli od koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare