Koronavirus testiranje
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod korisnika tri gerontološka centra u Vojvodini, a kako prenosi portal N1, reč o ustanovama u Rumi, Subotici i o privatnom domu "Adam plus" u Kovačici.

U Domu za stare „Srem“ u Rumi, čiji je kapacitet 300 korisnika, novi koronavirus registrovan je kod ukupno deset osoba, osam štićenika i dvoje zaposlenih.

„Svi korisnici bili su preventivno smešteni u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, zajedno sa još njih desetoro kod kojih prisustvo virusa nije potvrđeno, ali su bili blago febrilni. Većina je do sada vraćena u dom, izuzev dvoje koji su i dalje u bolnici“, rekao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Prema njegovim rečima, u Gerontološkom centru u Subotici na Covid-19 pozitivno je 12 korisnika i dvoje zaposlenih.

U pitanju su uglavnom blage kliničke slike, ali su svi, kao i u slučaju doma u Rumi, preventivno zbrinuti u subotičkoj Opštoj bolnici.

Hospitalizovana su još dva kovid negativna štićenika zbog blago povišene temperature.

Novi koronavirus registrovan je i kod jedne korisnice privatnog doma za stare „Adam plus“ u Kovačici. U pitanju je osoba koja nije imala simptome, ali je testirana na zahtev srodnika zbog prelaska u drugu ustanovu.

„Dom u Kovačici ima 27 korisnika i nakon ovog pozitivnog testa naložili smo da svi oni budu testirani. Na prisustvo Covid-19 testirana su i tri štićenika u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ‘Srce u jabuci’ u Jabuci kod Pančeva. Ti rezultati se još čekaju“, naveo je Vuletić za N1.

U prvom piku epidemije tokom proleća, u Vojvodini je u ustanovama socijalne zaštite, koje broje više od 11 hiljada ljudi, bilo inficirano ukupno pet osoba.

Nakon što se situacija u zemlji smirila, početkom juna, zaraza se pojavila i u privatnom domu za stare „Mass green house“ u Petrovaradinu, gde je na Covid-19 bilo pozitivno 22 korisnika i šestoro zaposlenih.

Ocena čelnika Pokrajinske vlade tada je bila da je to izolovan slučaj koji neće dovesti do širenja infekcije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar