Foto: Nemanja Jovanović

Osnovci su do ponedeljka na mini jesenjem raspustu. Njima su se, odlukom Kriznog štaba, neplanski pridružili i srednjoškolci u celoj Srbiji. Sudeći prema trenutnoj epidemiloškoj situaciji, lako bi moglo da se dogodi da se pomeri zimski raspust i počne već u decembru na nivou cele zemlje.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je, uprkos tome što Srbija „nije daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi neće više imati gde da se leče“, ne postoji „teorijska šansa“ da ponovo bude proglašeno vanredno stanje.

„Situacija u školama je pod kontrolom iako je sve više zaraženih u srednjim i osnovnim školama“ , istakao je Kon najavivši da Krizni štab razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

To bi, praktično, značilo da bi đaci u celoj Srbiji na zimski raspust išli već 23. decembra – kada inače raspust imaju učenici u Vojvodini.

Ako se ova najava ostvari, deca bi na raspustu bila tri nedelje, a u školu bi se vratili 18. januara 2021. godine.

Podsetimo, zimski raspust je jedini koji se različito „računa“ za đake na području Vojvodine i one na području centralne Srbije.

Dok u Vojvodini deca na raspust odlaze uoči katoličkog Božića, a u klupe se vraćaju 18. januara, u centralnoj Srbiji deca odmaraju „na rate“ – prvi deo raspusta počinje u četvrtak 31. decembra 2020.  godine i završava se u petak 8. januara 2021, pa se u klupe vraćaju 11. januara.

Prvo polugodište traje do 29. januara, pa drugi deo zimskog raspusta počinje u ponedeljak 1. februara, a završava se u utorak 16. februara 2021. godine.

Tako bi trebalo da bude po redovnom kalendaru.

Isto važi i za srednjoškolce. I oni imaju isti raspored odmora, osim za mini jesenji raspust koji za njih nije planiran, ali se ipak, zbog epidemiloške situacije neplanski – ostvario.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kako će se situacija dalje razvijati, zavisi upravo od epidemioloških uslova.

Broj novozaraženih kovidom svakodnevno beleži značajni rast, pa već može da se kaže da je gotovo svaka treća testirana osoba – pozitivna na kovid 19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare