Foto: Nova.rs

Niko od korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru u Jagodini još nije vakcinisan jer je u ovom centru sve veći broj zaraženih koronavirusom. Polovina korisnika i zaposlenih je zaražena, a bilo je i smrtnih slučajeva. Zaposleni smatraju da je menadžment najveći krivac, jer pokušavaju da prikriju epidemiju. 

Gerontološki centar u Jagodini je u prvih devet meseci epidemije bio jedan od retkih u koji nije ušao koronavirus. Međutim, od pre dva meseca kada je registrovan prvi slučaj, situacija je sve lošija. Ali, tema je stigla u žižu interesovanja lokalne javnosti tek kada su nacionalni mediji počeli da objavljuju brojeve vakcinisanih u staračkim domovima širom zemlje.

Foto: Nova.rs

„Direktor Milan Stojanović se razume u koronu, isto koliko i vi i ja. Jer, on nije doktor. Ali, mislim da je velika odgovornost na našoj doktorki. Smatram da bi ona trebala da zna šta je virus i kako se širi. I šta treba da se radi kad su radnici i korisnici pozitivni. Oko 70 odsto mojih kolega je bilo zaraženo. Iz svakog karantina su izlazili pozitivni“, priča Lidija Milosavljević, negovateljica u ovom centru.

U ovom centru postoje smeštajni kapaciteti za oko 270 korisnika, a zaposleno je oko 120 radnika. Kako smo saznali, polovina i korisnika i zaposlenih je zaražena, a petnaestak korisnika je već na bolničkom lečenju. Međutim, u pismima u koje smo imali uvid, porodice korisnika koji su preminuli od korone kažu da nisu imali dobru komunikaciju sa ljudima u Gerontološkog centra i da nisu mogli da dođu do informacija o stanju korisnika.

„U oktobru, kada sam zadnji put bila u karantinu, bilo je oko 250 korisnika. A trenutno ih imamo oko 180“, kaže ova radnica.

Na naše šta se desilo sa tom razlikom, Milosavljević kaže da je jedan deo njih, sigurno preminuo od posledica kovid 19.

„Verujem da je deo korisnika izašao iz Doma. Jedan deo njih, pošto čuvamo state ljude, umro je prirodnom smrću, ali sam sigurna da je jedan deo umro od posledica korone. I to najviše boli“, priča Lidija Milosavljević.

Mediji su tokom prošle godine u par navrata pohvalili karantinski način rada ove ustanove. Čak je i pisano da je i direktor ove ustanove zajedno u karantinu sa radnicima. Sada u zgradi postoje i crvene zone.

Foto: Nova.rs

Direktor ustanove Milan Stojanović nije hteo da govori o situaciji u centru, jer kaže da mu je za razgovor potrebna saglasnost resornog ministarstva. Pojedini radnici su uputili pisma nezadovoljstva premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Prema rečima zaposlenih, 60 do 80 kreveta je prazno u odnosu na isto vreme prošle godine. Kažu i da su plate sve neredovnije i da ustanova preživljava jako teške dane. Zato se, kako su nam pojasnili, opstanak ovog doma dovodi u pitanje, s obzirom na sve manji broj korisnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar