Foto:Shutterstock

Današnji presek broja zaraženih korona virusom u Srbiji doneo je niže brojke, ali i jedan faktor koji otkriva da se primičemo vrhuncu trećeg talasa: procenat obolelih u odnosu na testirane je preko 20 odsto - najviše od početka epidemije.

Prema zvaničnim brojkama (koje su više puta do sada dovođene u pitanje) u poslednja 24 sata zaraženo je 1.449 osoba, a preminulo je još šestoro ljudi. Na korona virus testirano je 6.539 osoba. Procenat zaraženih u odnosu na testirane iznosi rekordnih 22, 16 odsto.

To, u prevodu, znači da je svaki peti testirani građanin bio zaražen opasnim virusom. Taj procenat (makar prema zvaničnim podacima) od početka epidemije u Srbiji nije bio veći. Uzimajući u obzir „faktor vikend“ – prema kom se (kako se više puta potvrdilo) mnogo manje osoba testira subotom i nedeljom, pa je i broj zaraženih manji nego radnim danima –  procenat jeste zabrinjavajući.

Kako je to izgledalo prethodnih nekoliko dana?

Uvidom u bazu podataka, može se videti da je juče, 31. oktobra, u danu kada smo broja rekordnih 1.800 obolelih, procenat zaraženih takođe bio alarmantno visok – 19 odsto. Dan ranije, 30. oktobra, procenat je bio znatno niži – „samo“ 14 odsto, uz znatno veći broj testiranih. Dan pre toga, procenat je bio neznatno veći – 14,6 odsto. a 28. oktobra iznosio je 13,7 odsto.

Foto: EPA-EFE

Kako su mediji ranije pisali, na osnovu izjava članova Kriznog štaba, kada ovaj procenat preskoči pet odsto, može se konstatovati da epidemije „ubrzava“, odnosno da idemo ka novom „piku“. U skladu sa tim, kada procenat padne ispod dva odsto, epidemija se približava stišavanju (premda je i dalje aktivna).

Ovaj procenat korespondira sa najavama lekara, koji su i danas i prethodnih dana najavljivali da Srbiju čeka i 2.000 zaraženih. Epidemija će, prema istim najavama, nastaviti da ozbiljno ugrožava zdravstveni sistem Srbije najmanje u toku iduće četiri nedelje novembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare