Radomir Nikolić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu bi mogla da bude proglašena vanredna situacija, ukoliko se nastavi trend da na dnevnom nivou broj novotkrivenih slučajeva bude dvocifren, zaključak je sa današnje sednice Kriznog štaba. Radomir Nikolić, komandant štaba izjavio je za naš portal, da bi već od sutra moglo da bude uvedeno ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i okupljanje u zatvorenom prostoru.

Uvođenje restriktivnih mera u Kragujevcu, predloženo je na osnovu epidemiloških podataka, koji pokazuju da je u poslednjih 17 dana registrovano 77 novih slučajeva, dok je u prvom talasu epidemije ukupan broj inficiranih bio 68. Komandant kriznog štaba Radomir Nikolić, izjavio je za naš portal da je među zaraženima najveći broj mladih između 25 i 30 godina, koji su se Covidom inficirali na privatnim proslavama i javnim skupovima.

On navodi da bi ograničavanje rada ugostiteljskim objektima i zabranom okpljanja u zatvorenom prostoru, moglo da se zaustavi progresivno širenje virusa.

„Ukoliko nam rezultati testova već sutra pokažu da imamo 10 novootkrivenih, sasvim sigurno uvodimo mere, nećemo čekati ni dan“, kategoričan je Nikolić.

On je podsetio da je posle ukidanja vanrednog stanja „krenula sezona“ svadbi i matura , što su, kako je naveo, manifestacije na kojima se virus najbrže širi, te bi vanrednom situacijom mogla da se zabrane takva okupljanja.

„To bi značilo da možemo da odemo korak dalje i da zabranimo okupljanja u zatvrenom prostoru. To je nešto što bi moglo da spasi Kragujevac, jer smo svi zaboravili italijanski i španski scenario, samo zbog toga što smo dobro prošli u prvom talasu. Međutim, u tom talasu smo svi bili disciplinovani, pridržavali smo se mera, nosili smo maske i rukavice, a sada to više niko ne poštuje“, objasnio je Nikolić, navodeći da se „svi ponašamo kao da korona ne postoji“.

Nikolić je za naš portal potvrdio da među inficiranim građanima ima i medicinskog osoblja, ali da je zaključak Kriznog štaba da se radi o sporadičnim slučajevima u kojima ’’bolest nije došla iz sistema’’, već da je reč o „importovanom virusu strane“.

Govoreći o kapacitetima kovid bolnice u kragujevačkom Kliničkom centru, Nikolić je ocenio da je za sada situacija zadovoljavajuća, postoji dovoljno respiratora, a grad je kako navodi, spreman da obezbedi nove objekte i svu neophodnu opremu ukoliko dođe do naglog povećanja broja obolelih. Virus došao sa strane, poznati svi izvori Epidemiološkom anketom koja je sprovedena među inficiranim osobama, došlo se do zaključka da je koronavirus u Kragujevac „stigao“ iz Beograda i Novog Pazara, izjavio je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i član Kriznog štaba. Prema njegovim rečima, večina inficiranih su mlađe osobe rođene izmedju ’82. I 2003. godine, a za svakoga od njih utvrđeno je gde se zarazio i sada se prate kontakti.

„Većina je virus dobila na privatnim proslavama u Beogradu i Novom Pazaru. Imamo tu i jednog profesora iz Pazara, dvoje studenata iz Čačka i jednog iz Jagodine. Samo jedan slučaj možemo da povežemo sa fudbalskim derbijem, ali narednih dana očekujemo povećanje broja inficiranih, jer imamo prijavljenju povišenu temperaturu kod više građana koji su bili na teniskim mečevima“ rekao je Antić.

On objašnjava da je kod većine mlađih osoba klinička slika blaga, ali ga zabrinjava činjenica, da su oni, kao nosioci virusa, bili u kontaktu sa roditeljima i drugim starijim ljudima, kod kojih može da se razvije teži oblik virusa.

Vasilije Antić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Zbog toga sada moramo aktivno da ispitamo sve kontakte. Praksa je pokazala da smo do aprila imali statistiku po kojoj je jedan zaraženi preneo virus na maksimalno tri osobe, a sada ljudi sa blažim oblikom virusa, u kratkom vremenskom periodu mogu da prenesu zarazu i na 50 ljudi“ kaže Antić.

Situacija u Kragujevcu je prema oceni kriznog štaba alarmantna, pa je cilj, navodi Antić, da u naredne dve do tri nedelje, svi kontakti inficiranih budu otkriveni i upućeni u izolaciju.

Gradski krizni štab podsetio je da sve odluke Vlade automatski važe i na teritoriji Kragujevca, što znači da će svi građani morati da nose maske prilikom ulaska u javni gradski prevoz, institucije, pošte banke, prodavnice i tržne centre.

O dodatnim merama na nivou lokalne samouprave, štab će se oglasiti naknadno, a odluka o uvođenju vanredne situacije, kako je najavljeno zavisiće od broja novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u narednim danima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare