Foto:AP Photo/Visar Kryeziu

Da u Srbiji ne postoji jasna procedura oko testiranja dece i učenika kod kojih se sumnja na koronavirus, zbog čega su roditelji osuđeni na to da bolesno dete šetaju od jedne ustanove do druge, da bi testirana bila samo ona deca čiji su roditelji najuporniji, vidi se na primeru jednog učenika 8. razreda o kom je pisala programska direktorka "Građanskih inicijativa" Bojana Selaković.

Selaković kaže za Nova.rs, da je na svom Tviter nalogu opisala kroz šta je prošla njena prijateljica, nakon što joj se sin, učenik 8. razreda, koji je sve do petka nastavu pratio u školi, u toku vikenda razboleo.

„Od juče ujutru temperatura, bol u grlu, bol u mišićima. Roditelji, iz najbolje namere i da skrate put, vode dete u Bel Medic. Tamo ga pregledaju, rade krvnu sliku gde je CRP povišen. Napišu preporuku za testiranje, jer je to sve što zvanično mogu, kažu da sa tim idu u najbližu kovid ambulantu i da bi to trebalo da se uvaži“, napisala je programska direktorka „Građanske inicijative“.

Međutim, umesto da se u kovid ambulanti sve i završi, ispostavilo se da je procedura tek počela.

„Dolaze u ambulantu Šumice gde ih oduvaju uz argumentaciju da oni testove rade samo 18+ osobama. Kažu im da moraju u Tiršovu ili Institut za majku i dete.

Odlaze u Institut za majku i dete gde opet nailaze na rampu i gde im tvrde da se kod njih testiraju samo deca koja su kod njih hospitalizovana. Upute ih na nadležnog školskog pedijatra.

Vraćaju se na Zvezdaru odakle ih dežurni pedijatar ponovo vraća kod pedijatra na Institut za majki i dete posle pregleda, jer ne može da napiše uput za testiranje.

Ponovo idu do Novog Beograda, gde ih sada prima pedijatar, pregleda dete i šalje u kovid ambulantu na Zvezdari. Tek tamo, nakon skoro sedam sati od izlaska iz kuće, dete je testirano“, napisala je ona na svom nalogu.

Deca se testiraju u kovid ambulantama 

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kažu za Nova.rs da bi deca kod kojih postoji sumnja na koronavirus trebalo da se jave u kovid ambulantu doma zdravlja kom pripadaju.

„Deca sa simptomima koronavirusa pregledaju se u kovid ambulanti nadležnog doma zdravlja. U zavisnosti od kliničkog nalaza i rezultata laboratorijske analize dete može biti testirano u istoj ambulanti“, navodi u odgovoru za Nova.rs epidemiolog Gradskog zavoda dr Slavica Maris.

Dodaje da isto važi za decu svih uzrasta – koja idu jaslice, vrtić, predškolske kao i školske ustanove.

 

Dakle, nakon privatne klinike dete je moralo prvo da ide u kovid ambulatnu, zatim na Institut za majku i dete, pa kod pedijatra, odakle je vraćeno na Institut za majku i dete i na kraju u drugu kovid ambulantu, gde je sve završeno.

Povezane vesti:

Selaković tvrdi da je ovo „još jedana potvrda priče koju slušamo od početka školske godine“ i na koju upućuju i pedijatri – da decu uspevaju da tesitaraju samo najuporniji roditelji.

„To nam pokazuje da će se jako teško dokazivati slučajevi korone u školi, a školski protokol je takav da samo deca koja imaju potvrđen kovid ne dolaze u školu, na osnovu toga se odlučuje i o eventualnim izmenama rada, o prelasku na onlajn nastavu“, upozovara ona.

Na ovaj problem je sredinom septembra upozorio i Dušan Čavić, koautor emisije Marka Žvaka, kada je ispričao da lekari decu sa koronom vraćaju u školske klupe bez testiranja.

On je tom prilikom precizno objasnio celu „proceduru“ testiranja dece sa simptomima koronavirusa, zapravo začarani krug slanja iz jedne institucije u drugu, u koji upada svako dete nakon što mu se pojave prvi simptomi.

Na pitanja kakva je tačno procedura za pregled i testiranje dece kod kojih postoji sumnja na koronavirus, kome bi trebalo da se obrate i gde mogu da budu testirani iz Ministarstva zdravlja, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare