Foto: Privatna arhiva, Profimedia, Shutterstock

Kompletna medicinska i finansijska dokumentacija je od strane bolnice dostavljena nadležnim organima, a ovom prilikom izjavljujemo saučešće porodici preminulog pacijenta, u odgovoru za Nova.rs napisala je Marija Velkovski, zaposlena u predstavništvu turske bolnice „Medipol“ u Beogradu, koja je porodicu Petrović iz Svilajnca, uputila na lečenje u Tursku. Naime,  odgovor iz predstavništva bolnice stigao je tek posle objave teksta na našem portalu o najavi tužbe protiv ove ustanove od strane Danijela Petrovića, oca preminulog dečaka Davida (10), i nakon više pokušaja naše redakcije da dobijemo upravu „Medipola“, kao i njihove predstavnike u Srbiji, koji se sve do sada nisu oglašavali.

Pročitajte još:

Odgovor Marije Velkovski, na naša pitanja o slučaju smrti dečaka i dugovanja prema ustanovi za lečenje i transplantaciju koju nije ni dočekao, prenosimo u celosti:

„U vezi medijskog linča koji se trenutno vodi protiv ‚Medipol‘ bolnice i mene lično želela bih da se oglasim u vezi slučaja maloletnog pacijenta Davida Petrovića koji je preminuo u našoj bolnici u Turskoj. ‚Medipol‘ je univerzitetska bolnica koja ima Joint Commission International sertifikat, koji predstavlja najviši standard kvaliteta medicinskih usluga i predstavlja pokazatelj da je zdravstvena organizacija ispunila niz kvalifikacija u domenu bezbednosti pacijenata i kvalitetu zdravstvene nege. Godišnje kroz naš zdravstveni sistem prođe više od dva miliona pacijenata, a samo u prošloj godini imali smo 35.000 inostranih pacijenata iz 132 zemlje. ‚Medipol‘ bolnica je zvanično rangirana kao 32. bolnica u svetu po kvalitetu zdravstvenih usluga“, napisala je Velkovski.

Što se tiče slučaja dečaka Davida Petrovića, ona ističe da je kompletna medicinska i finansijska dokumentacija od strane bolnice dostavljena nadležnim organima.

„S obzirom da se vodi medijska hajka i protiv mene lično, želela bih da naglasim da ja nisam posrednik, ili neko ko izdaje bilo kakve garancije, već sam direktno zaposlena u zvanično registrovanom predstavništvu bolnice u Srbiji. Moj posao je da pomognem pacijentima da kontaktiraju lekare u našoj bolnici i obezbedim im drugo medicinsko mišljenje, da im zakažem termin ukoliko se odluče na lečenje kod nas i da budem u komunikaciji sa pacijentima kroz proces lečenja, kao što sam radila i u ovom slučaju. Na ovom tržištu posluje veliki broj bolnica iz celog sveta i pacijenti sami biraju bolnicu u koju žele da idu. Svoj posao obavljam časno i pošteno, što ću svakako i dokazati u sudskom postupku ukoliko se porodica pacijenta na to odluči. Porodici preminulog pacijenta još jednom ovim putem izjavljujem saučešće“, napisala je Velkovski.

Foto: budihuman.rs

Podsetimo, nakon što se danima niko iz bolnice u Turskoj, niti iz predstavništva u Srbiji nije javljao na telefon, ni odgovarao na poruke, Danijel Petrović, posumnjao je na veliku prevaru jer mun ustanova ne šalje račun za dug od 39.000 evra, koji je navodno ostao za lečenje njegovog preminulog deteta.

„Jedini način da ovo rasvetlimo i konačno rešimo, je na sudu, zbog čega ću tužiti Mariju Velkovski koja nas je povezala sa bolnicom i navela nas da im, preko fondacija, platimo do sada 150.000 evra“, revoltirano je za Nova.rs izjavio Petrović, otac desetogodišnjeg Davida, koji je 10. decembra, posle duge i lavovske borbe, preminuo od posledica teškog oblika akutne leukemije u bolnici „Medipol“.

Sve do smrti malog Davida, njegovi roditelji su potpisivali saglasnost na svaku uplatu za lečenje i pripreme za transplantaciju koštane srži, koju su posrednici tražili.

“Radili smo sve što bi nam rekle Marija Velkovski, koja je u Srbiji i izvesna Selena, koja je u Turskoj zadužena za finansije bolnice. Kada je David preminuo i nije dočekao transplantaciju, rekao sam obema, da deo uplaćenog novca vrate i da ga preusmerimo za lečenje nekog drugog deteta kojem je potreban. On nije uspeo da dočeka transplantaciju, a taj zahvat bio je i najskuplji. Marija mi je odgovorila da tako i treba da bude, da je to ispravno, a onda me je kasnije zvala da mi saopšti ne da će da prebace novac, nego da još mi dugujemo 39.000 evra. Selena, koja je inače iz Crne Gore, ali radi pri bolnici u Turskoj, takođe je tražila da se uplati novac”, priča Danijel.

Foto: Privatna arhiva

Nakon što im je saopštio da u Fondaciji nemaju toliko novca, rekle su mu da neće moći da preuzmu telo deteta dok sve ne bude plaćeno.

“Priča je međutim stigla do ambasade Srbije u Turskoj, i kada su oni intervenisali, telo našeg Davida smo uspeli da preuzememo. Onda je Mariji neko očigledno rekao da imamo 22.900 evra na računu Fondacije ‘Budi human’, posle čega je odmah zvala moju ženu i rekla joj je da potpiše da se ‘bar’ taj novac prebaci za Medipol, kad već nemamo ukupnu sumu koju dugujemo”, seća se Danijel.

Međutim, iz ambasade Srbije, Davidovim roditeljima rečeno je da ne uplaćuju ništa.

“I tako nismo ništa više potpisali, ni uplatili, ali mene sada zanima zašto nisu poslale račun iz bolnice da proverimo taj dug. Od tada se niko ne javlja. Mariju i Selenu pokušali smo da dobijemo više puta, slali smo im i poruke, ali ni glasa od njih. Nikada nismo dobili nijedan račun za lečenje i bolničke troškove, samo neka dokumenta o terapiji, ali sve na turskom”.

Foto: Privatna arhiva

Dok se mali David lečio u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, Marija Velkovski ga je posećivala.

“Upoznali smo se na Institutu, a ona je za nas čula preko Fondacije Podrži život. U razgovoru nam je objasnila da David treba da se leči u Turskoj i da će tamo siguno biti izlečen, jer su njihovi lekari uspevali da izleče i mnogo teže slučajeve. Trebalo je samo da uplatimo 100.000 evra, a dodatnih 50.000, koje su neophodne, će ona da garantuje dok ne uplatimo celu sumu”, kaže Davidov tata

Sve dok im nije legao kompletan iznos, Marija, kao i Selena, uporno su ponavljale kako će David biti bolje i vratiti se kući zdrav, kroz suze priča Danijel.

“Onog trenutka kad smo svih 150.000 uplatili, njihova ploča se okrenula. Tada su počeli da sumnjaju u njegovo izlečenje, govorili su nam da nisu sigurni, da se ipak spremimo na najgore. I eto, na kraju mu nisu ni uradili transplantaciju zbog koje je i otišao u Medipol. A u njih sam počeo da sumnjam, kada je naša ćerkica, koja je bratu trebala da donira koštanu srž, smeštena u neku bolničku sobu po ceni od 120 evra dnevno, bez obroka, dok nam je Marija garantovala da će biti u hotelu do priprema za transplantaciju i da će nas to koštati 50 evra na dan sa sva tri obroka”.

Foto: Privatna arhiva

Zbog sumnje na prevaru i krađu novca, Danijel će tužiti Mariju Velikovski, preko koje su išle sve uplate, koja je zahtevala da naplati dug, a sada je odjednom “nestala”.

“Tužiću Mariju i Selenu zbog prevare, jer ko zna koliko su one novca uzele za sebe, od para koje smo uplatili. Očekivao sam da dobijem te račune, posebno ovaj za dug od 39.000 evra o kojem su pričale, ali ništa nismo dobili, a one se danima ne javljaju na telefone. Čuo sam da Marijin muž radi u policiji, pa možda ona smatra da ima zaštitu i da nikome ne mora da polaže račune. Želim da upozorim druge ljude, posebno roditelje, koji su im očigledno ciljna grupa, a koji će se naći u sličnoj situaciji kao mi, da im ne veruju i da dobro provere pre nego što se upute na lečenje u inostranstvo. Njih očigledno niko u Srbiji ne kontroliše, nikakva inspekcija, ni policija, ni tužilaštvo. Rade šta hoće i varaju bolesne ljude i roditelje obolele dece i to je užasan zločin da gori ne mogu da zamislim”, naglašava Danijel.

Kada smo, neposredno posle smrti malog Davida, iz redakcije Nova.rs pozvali Mariju Velkovski, kako bismo došli do informacija o dugu od 39.000 evra i o bizarnom protokolu turske bolnice koja je stopirala predaju tela deteta, zbog neisplaćenog novca, odgovorila nam je da je u pitnaju greška.

Foto: Privatna arhiva

“To je nečuveno i nedopustivo da se tako govori i piše. Medipol je ozbiljna zdravstvena ustanova koja nikada ne bi tako nešto učinila, a upravo spremaju zvanično saopštenje u slučaju pacijenta koje ćete dobiti u najkraćem roku”, rekla nam je tada Marija.

Predstavila se kao osoba koja radi u predstavništvu ove bolnice u Srbiji, a ne kao posrednik. Najavila je da ćemo dobiti zvanično saopštenje “Medipola”, kao odgovor ili odbranu ustanove na lažne optužbe. Posle ovog razgovora, međutim, ni Marija, niti bilo ko iz ove bolnice, nije se javio, niti odgovorio na naša pitanja, sve do sada.

Podsetimo, desetogodišnji David Petrović preminuo je 10. decembra u Turskoj, u bolnici „Medipol“. Njegovo lečenje finansirano je preko različitih donacija i SMS poruka putem fondacija „Budi human„ i „Podrži život“. Posle smrti deteta, prema rečima oca Danijela, bolnica je odbila da preda telo, do isplate duga od 39.000 evra. U slučaj se tada uključila ambasada Srbije, posredstvom kojih je telo deteta ipak predato roditeljima, a dug više niko nije pominjao.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare