Ako bismo striktno poštovali mere zaštite protiv koronavirusa mogli bismo teoretski da budemo bez trećeg talasa, ali u našoj situaciji, uz poštovanje mera, moguće je izbeći jak talas kakav je tokom juna i jula, kaže epidemiolog Pregrag Kon. On ističe da su u beogradskim školama do sada registrovana tri slučaja koronavirusa. Naglašava i da ohrabruju vesti iz južne Zemljine hemisfere da je izbegnuto ukrštanje korone i sezonskog gripa.

Dr Kon je u emisiji „Novi dan“ TV N1 rekao da bi treći talas korone bilo moguće izbeći jedino ako se ponašamo kao Kinezi koji, uz apsolutno poštovanje mera zaštite već četiri meseca i 24 dana nemaju nijedan slučaj korone, ali da je u našem slučaju moguće da izbegnemo talas kakav je bio drugi, tokom leta, ali samo sa merama.

„Cilj je da se ne dopusti da se zdravstveni sistem prenapregne kao što je bilo u toku juna i jula meseca“, rekao je dr Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije za borbu protiv koronavirusa kometarišući podatke da je trenutno u Srbiji broj obolelih u padu, kaže:

„Ova naša situacija se stabilizovala na niskom nivou virusa, ali on je i dalje prisutan i samim tim je nesigurna situacija, suština je da je virus i dalje je pristutan i aktivan na niskom nivou, a samim tim što je prisutan može da se prenosi – a mi činimo sve da to onemogućimo“.

Ipak, ukazuje na podatak da je došlo do povećanja akutnih respiratornih bolesti.

„U trenutnoj situaciji treba naglasiti, što se i vidi u Beogradu, ne ove nego prethodne nedelje, da je došlo do povećanja akutnih respiratornih bolesti za skoro 70 posto. U pitanju su najčešće banalne respiratorne infekcije, poput kijavice, koje su sa 2.900 i nešto skočile na 4.700. To je nešto što je očekivano jer polako ulazimo u sezonu“, kaže dr Kon.

Upitan kako je taj broj skočio ako se pridržavamo mera, odgovara da govori o onome što je zabeležno i istina, a ostalo može samo da pretpostvalja.

Naglašava da se povećanje akutnih respiratornih infekcija nije desilo u školskom uzrastu, već da paralelno raste u svim uzrastima, ali da dominira uzrast radno aktivnog stanovništva.

„Pretpostavka je da je moguće da u radnim sredinama način prenošenja, kao na i svim druigim mestima gde se ne poštuju mere“.

„Povećanje akutnih respiratornih bolesti je sezonska karakteristika, imaćemo sezonski eksperiment zbog masovnog korišćenja maksi i videćemo koliko maske utiću na smanjenje. Na južnoj hemisiferi, u Australiji, grip je desetkovan zbog nošenja maski, i to je itekako značajan pokazatelj kako maske sprečavaju ne samo kovid, već i druge respiratorne bolesti“, ističe epidemiolog.

Ipak, dodaje da se i u Srbiji već vidi razlika, budući da u najtopšlijim letnjim mesecima u proseku imamo između 5.000 i 6.000 obolelih, a sada ih je između 2.000 i 3.000.

On naglašava da je vakcinacija protiv sezonskog gripa ne samo njegova, već i preporuka SZO.

„Mi nemamo saznanja da li postoje teške kliničke forme ako bi bila zajednička infekcija, ali imamo povoljne pokazatelje sa južne hemisfere da se to tamo nije dogodilo, ali to ne znači da ne treba da se zaštitimo. To se odnosi na iste kategorije kao i uvek, ali bih naglasio ozbiljnu obaveznost za zdravstvene radnike, posebno one koji će raditi u kovid bolnicama i one koji rade sa teškim bolesnicima“, rekao je Kon.

Povodom situacije u školama u Srbiji, on je rekao da je od početka školske godine prošlo tek osam radnih dana, da je prošlo relativno malo vremena, ali da „vidimo da fuknkcioniše sistem.

„Bar u Beogradu bilo je prijava sumnjivih, pozitivnih slučajeva, ali radi se o pojedinačnim slučajevimaa na koje je regovano, za sada je to pod vrlo striktnom kontrolom. To mogu da tvrdim za Beograd, a pitao sam Batut šta se dešava u Srbiji i rekli su mi da je slično – da deca idu u školu i da nema problema“, rekao je Kon.

On je naglasio da je jasno da se pojavljuju slučajevi slabog korišćenja zaštite u srednjim školama da se tu očekuje jako mnogo rada sa srednjoškolcima, ali da je uveren da nakon rada sa njima „mogu da se dobiju lojalni saradnici u borbi protiv infekcije“.

Za Beograd je precizirao da ima podatak za tri slučaja – ali da nisu sve učenici.

„Bila je jedna situacija da su roditelji pozitivni, ne mogu da tvrdim sada, rekli su mi da je ekstremno retko, ali da je bilo kod roditelja i pominanjali su i dvoje dece, ali i nastavnika kod koje je bila sumnja, ali nije potvrđeno da je pozitivan“, kaže dr Kon.

Upitan da li zna zašto, prema izjavi ministra Zlatibora Lončara, kineska vakcina nije ispunila uslove agencije za lekove, Kon kaže da tek očekuje informacije o tome šta se dešava, ali da je siguran da je agencija za lekove dala objašnje zubog čega je to ministar rekao.

„Pretpostavljam da je u oblasti pravne regulative i pravnih nadležnosti. Zaista ne znam da li je nešto vezano za vakcinu, ali to su samo moje spekulacije i pretpostavke“, kaže Kon.

On je komentarisao i vest da su prekinuta testiranja na oksforskoj vakcini rečima da se to često dešava u okviru treće faze ispitivanja koja zato i postoji da bi se svaka situacija koja može biti sumnjiva ispita.

„I zato taj prekid…Očekujem da će to trajati kratko vreme dok se to ispita i da će se nastaviti sa ispitivanjem“, rekao je Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar