Ilustracija Foto: Shutterstock

Posle slučaja devojčice čiji su roditelji pozitivni na Kovid-19, a koja je 1. septembra bila na nastavi, u još jednoj kragujevačkoj osnovnoj školi dogodio se sličan scenario, ali je ovoga puta dete testirano i potvrđen je koronavirus.

Koronavirus zvanično je registrovan kod učenice šestog razreda Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić, potvrdio je za naš portal direktor te škole Bojan Konatar.

On je pojasnio da je učenica, zajedno sa sestrom bliznakinjom prisustvovala nastavi 1. septembra, ali da se kasnije toga dana, razrednom starešini javila njihova majka i rekla da su deca ’’u nekom trenutku’’, bila u kontaktu sa pozitivnom osobom i najavila da će ih voditi na testiranje.

Direktor objašnjava da devojčice posle 1. septembra nisu dolazile na nastavu, a pozitivan rezultat kod jedne od njih stigao je juče u kasnim satima. Konatar navodi da je o pojavi koronavirusa u školi odmah obavestio Školsku upravu i Institut za javno zdravlje, kao i da su prema protokolu i instrukcijama iz Instituta pojačane preventivne mere u školi i učionici u kojoj su bile devojčice.

„Na sreću, naša zaražena učenica nema nikakve simptome i oseća se dobro. Mi smo detaljno dezinfikovali učionicu u kojoj je ona bila, a svi učenici iz tog odeljenja, prema instrukcijama koje smo dobili iz Instituta, moraće konstantno da nose maske i imaju pojačani nadzor i mere lične higijene“, kaže Konatar.

Direktor dodaje da su zaražena učenica i njena sestra bliznakinja 1. septembra nosile zaštitnu masku, kao i svi učenici u tom odeljenju. Posle potvrđenog virusa, navodi on, Institut je dao preporuke da se nastava u toj grupi i dalje realizuje, ali uz pojačane preventivne mere.

Konatar je pojasnio da je pred početak školske godine škola u potpunosti obezbedila sve protivepidemiološke uslove koje je preporučilo Ministarstvo prosvete, kao i da se redovno dezinfikuju sve prostorije u školskom objektu.

Međutim, ovo je slučaj da je korona ušla „s polja“ u školu, te direktor apeluje na roditelje da budu odgovorniji kada je bezbednost njihove, a i ostale dece u pitanju.

„Potrebna nam je saradnja sa roditeljima u svakom smislu i ja apelujem na sve roditelje, da ne šalju decu u školu ukoliko imaju bilo kakve simptome respiratornih infekcija i prehlade ili ukoliko su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama. Jedino tako možemo da sprečimo širenje koronavirusa“, apeluje direktor Konatar.

On je pojasnio da svakodnevno od 1.septembra, nastavnici i učitelji sa decom razgovaraju o značaju prevencije i merama koje se primenjuju u njihovoj školi.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj u Kragujevcu u kojem su roditelji poslali dete u školu, a da je postojala sumnja na kontakt sa pozitivnim osobama.

Učenica škole Natalija Nana Nedeljković, takođe je 1.septembra bila na nastavi, a tog istog dana, njena porodica je dobila rezultate testiranja na Kovid-19 i ispostavilo se da su pozitivni. Učenica te škole nije ni testirana, ali je trenutno u kućnoj izolaciji, jer je u kontaktu sa pozitivnim osobama.

U obe kragujevačke škole, nastava se realizuje po predviđenom redukovanom ritmu, a na snazi su pojačane mere dezinfekcije objekata i zdravstvenog nadzora nad decom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare