Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Već 1. septembra registrovan je i prvi slučaj koronavirusa, nakon čega je doneta odluka da se čitava grupa u koju je išao zaraženi učenik pošalje kući, da nastavu dalje prati onlajn. Krizni štab je tako već kod prvog slučaja prekršio sopstvene preporuke po kojima bi trebalo da se izoluje samo zaraženi učenik ili profesor, ne i ostali iz grupe. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović upozorava da će nam, ukoliko se ova praksa nastavi, sve škole ubrzo biti prazne.

U Osnovnoj školi „Braća Jerković“ u beogradskom naselju Železnik kod jednog učenika trećeg razreda je, ubrzo nakon što je proveo prvi dan u školi, utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Zbog tog slučaja je Ministarstvo prosvete protiv roditelja deteta podnelo prijavu Centru za socijalni rad za povredu bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. Kao nesavesno ponašanje je ocenjeno to što su roditelji poslali dete u školu dan nakon što je testirano na koronavirus, a da još uvek nije dobilo rezultate testiranja.

Ministarstvo prosvete je na to reagovalo tako što je čitavu grupu u kojoj je zaraženi učenik proveo ceo dan, kao i učitelja, prebacila na onlajn nastavu.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon je povodom ovog slučaja rekao da je „ovo pokazalo da sistem funkcioniše“, kao i da ovakva situacija „može da se očekuje u bilo kom odeljenju“.

Međutim, doneta odluka nije u skladu sa merama Kriznog štaba, u kom se nalazi i ministar prosvete Mladen Šarčević, po kojima se u ovim slučajevima izoluje samo obolela osoba, a ostali iz grupe se samo intenzivnije prate, ali nastavljaju da na isti način prate nastavu.

Na pitanja zbog čega je cela grupa prebačena na onlajn nastavu umesto da se samo jedan učenik izoluje i do kada će učenici te grupa ostati van klupa, od Ministarstva prosvete i resornog ministra Mladena Šarčevća do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore. Na pitanje Nova.rs nije odgovorio ni dr Predrag Kon.

Radovanović: Ako budemo svaki put izolovali celo odeljenje uskoro će nam sve škole biti prazne

Epidemiolog prof. dr Zorana Radovanović kaže za Nova.rs da procena oko toga šta uraditi u konkretnom slučaju kada se pojavi koronavirus u školi zavisi od više elemenata koji u ovom slučaju nisu poznati, ali da mu reakcija ministarstva izgleda preuranjeno, kao i da to ne može biti rešenje za svaki slučaj zaraze.

Radovanović upozorava da ćemo takve situacije imati jer smo u školsku godinu ušli sa skoro 100 novootkrivenih slučajeva kovida-19, što je mnogo manje od stvarnog broja.

Zoran Radovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U jednoj rovitoj epidemiološkoj situaciju to grupisanje đaka može samo da poveća broj“, objašnjava on i dodaje da reakcija „u načelu deluje malo preterano“, posebno ukoliko su i učenici i nastavnici sve vreme nosili maske.

Naglašava da ne bi bilo dobro da se ubuduće ovako reaguje, bar ne u većinu slučajeva.

„Ako svi nose maske, i pojavi se bolesnik, nastava se nastavlja a on se izoluje. Samo se sprovodi pojačan nadzor ostalih učenika“, objašnjava Radovanović kako bi trebalo da se postupi i naglašava:

„Ukoliko u svakom slučaju reše da izoluju celo odeljenje, onda bi se uskoro raspustili svi. To je preterano.“

Naglašava da moramo da naučimo da živimo sa koronavirusom, a obrazovanje je trpelo prethodnih meseci jer ništa ne može da zameni klasičnu nastavu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare