Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Jasno je da imamo nagli porast, nažalost, posebno kada je reč o Beogradu - u Beogradu je od 512 (novozaraženih) danas 240, juče je bilo 155. Vidi se da taj porast ide praktično eksponencijalno, iz dana u dan se maltene povećava za sličan procenat", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon, nakon što je danas zabeleženo rekordnih 512 novozaraženih koronavirusom.

„Ova situacija polako prelazi iz nepovoljne u vanrednu. Za sada se to još uvek ne vidi i još uvek ima prostora za smeštaj pacijenata, međutim, ubrzanje je vrlo veliko i više nema vremena za premišljanje i pregovaranje: mora se poštovati mera nošenja maski i na taj način napraviti barijera virusu. Kad to kažem to znači da treba svi da nose maske svuda gde je obavezno, a obavezno je u svakom zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom gde ne može da se drži distanca od 1,5 metar. Mi još uvek se premišljamo da li to treba ili ne treba…“, ostao je nedorečen Kon.

„Ako svi nose maske, prenos se smanjuje za 99,9 odsto, dakle, samo nošenje maski je efikasnije od svake vakcine. Drugo, pravilno nošenje maski je vrlo bitno. Ništa ne vredi ako nemate masku i preko nosa i preko usta“, rekao je Kon.

On je naglasio i da je Beograd trenutno centar ubrzanja.

„Mi možemo da tvrdimo da se prenos ne dešava u školi, niti u pozorištima, ni u bioskopima, svuda gde smo napravili nadzorni sistem. Prenosi se u radnim kolektivima, u ponekim bolnicama i tamo gde ne možemo za sada da tvrdimo, jer nemamo pouzdanih dokaza, ali je utisak da je prenos uglavnom na mestima zabave, gde jednostavno nismo u stanju da uspostavimo nadzorne sisteme i praćenje korišćenja zaštite, nego se to sada uspostavlja sa redarima u zatvorenom prostoru, ali sa tim prilično kasnimo“, zaključio je Kon za TV Kurir.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare