Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u, da ono što može da nas ohrabri u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji je da u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine.

„Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negde čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao dosegao je najverovatnije maksimum i sada je pitanje kako će to dalje teći.

Ono što je problem, ukazao je on, je da su brojke i dalje na visokom nivou i veliki je broj onih koji su za bolničko lečenje.

„Pratićemo kakav je trend, videćemo da li će broj novozaraženih početi da pada, usporava se već sada, ali da li će početi da pada – to ćemo morati da pratimo“, rekao je Kon.

Stojanović: Kličnička slika je skoro duplo teža

Prema rečima direktora KBC Zemun Dragoša Stojanovića, mesta u bolnicama je sve manje, ali opreme za sada ima dovoljno.

„Ovaj nalet virusa je duplo teži, to vidimo i po broju hospitalizovanih koji imaju teške slike. Čak 98 zdravstvenih radnika je inficirano, jedan kolega je na lečenju kod nas, ali ostali su u kućnoj izolaciji. Kod nas u trijažnoj ambulanti je večeras bilo 25 pacijenata, a 15 je ispred koji čekaju. U 19 sati je bilo 355 pacijenata, a kapacitet je 360“, rekao je dr Stojanović u „Upitniku“.

Prema njegovim rečima, kinička slika je drugačija i komplikacije su mnogo teže.

„Dolaze ljudi sa obostranim upalama pluća. Klinička slika je skoro duplo teža. Apelujemo da se pacijenti, ako imaju tegobe, što pre jave i u kovid ambulante i u trijažne centre zato što se vrlo brzo razvija klinička slika“, upozorio je on.

Ivanuša: Srbija postala jedna od vodećih dražava po broju novoobolelih

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji, dr Marijan Ivanuša, rekao je da se po broju novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana Srbija nalazi na drugom, odnosno trećem mestu u Evropi.

„Srbija jeste postala jedna od vodećih dražava po broju novoobolelih. Dodatna poteškoća jeste to što se broj novoobolelih dodatno povećava“, rekao je Ivanuša.

Kada je reč o merama koje su na snazi, kaže da bi one trebale imati efekat, ali da se moraju ispoštovati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare