Kon: Broj zaraženih će rasti iz nedelje u nedelju

Podeli:
Predrag Kon
Predrag Kon Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Rast broja novozaraženih koronavirusom pretvorie se u novi talas, a već iduće nedelje nas očekuju brojevi koji će se "odmaknuti" od stotke, rekao je danas dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

„Učinili smo šta smo mogli da se povećaju brojke vakcinisanih, i postupno rastu. Započeli smo porast broja novozaraženih koji će se pretvoriti u talas, samo je pitanje kojom brzinom, iz nedelje u nedelju će se povećavati brojevi. Postepeno ćemo se navići na trocifrene brojeve koji će se već sledeće nedelje ‘odmaknuti’ od stotke. Čim pređemo trocifreno, očekuje se dalji rast“, rekao je on u jutarnjem programu TV Prva.

Ipak, Kon tvrdi da u ovom trenutku nema potrebe da se uvode nove mere protiv epidemije virusa korona, ali je potrebno striktno poštovati one koje su na snazi. On je za TV Prva istakao da svako okupljanje predstavlja rizik za nevakcinisane, odnosno da su oni 30 puta u većoj opasnosti da se zaraze na takvim skupovima nego oni koji su primli obe doze vakcine.

Poslednjih dana u Srbiji je zabeležen porast broja novoobolelih, ali Kon ističe da situacija nije alarmantna, mada će se javiti problem ako se ne bude kontrolisalo ko dolazi na festivale i veća okupljanja.

„Još uvek imamo mirnu situaciju sa naznakom da kreće porast i više nema govora da se to neće desiti. Situacija je da se dozovemo pameti“, rekao je Kon na TV Prva.

On je rekao da je u Beogradu prošle nedelje bilo 1,5 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a da je prethodno ta brojka iznosila jedan odsto.

Kon naglašava da se epidemija u zemlji može „stišati“ povećanjem broja imunizovanih, ali i da je trenutno oko 17 odsto vakcinisanih do 30 godina, što je, dodaje, malo.

U Srbiji je zabeležen i povećan broj Indijaca, pre svega zbog novih kovid propisa, koji podrazumevaju da putnici iz zemalja koje nisu na zelenoj listi borave najmanje dve nedelje u državi koja je na toj listi, kako bi se uputili na određene destinacije.

Kon ukazuje da u Gradskom zavodu za javno zdravlje za sada nije prijavljen nijedan slučaj zaraze kovidom kod Indijaca.

Komentari

Vaš komentar