Mirsad Djerlek
Mirsad Đerlek Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, kaže da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi, kao i da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju. On je istako i da prate situaciju oko delta soja.

Mirsad Đerlek je naveo da sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jeseni. Neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, upozorava on.

Mirsad Đerlek kaže za Radio-televiziju Srbije da je trenutno dato 2.751.660 doza vakcina u Srbiji, kao i da su od toga 136.711 strani državljani. On navodi da je vakcinisano 2.416.560 punoletnih građana, što je 48,4 odsto.

On je rekao da je na prvom mestu i dalje Priboj sa 57,7 odsto, zatim Niš sa 56,7 odsto, slede Novi Sad, Bosilegrad i Beograd sa najvišom stopom vakcinacije.

„Na začelju je i dalje Tutin sa 13,8 odsto, Novi Pazar sa 22,3 odsto i Lajkovac sa 23,2 odsto“, rekao je Đerlek.

Na pitanje šta može da se uradi kako bi se povećao broj vakcinisanih u tim gradovima, Đerlek kaže da sa građanima treba razgovarati što više, jer je to jedini način da se postigne što veći procenat imunizacije.

Državni sekretar je istakao da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju, kao i da se on i dalje kreće negde oko 17,2 odsto.

„Sa druge strane, želeo bih da pohvalim studente Medicinskog fakulteta u Beogradu koji su četvrta, peta i šesta godina uspeli da postignu procenat od 70,2 odsto vakcinisanih“, rekao je Đerlek i dodao:

„Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni.“

Đerlek je naveo da nevakcinisani ljudi nepotrebno igraju rulet sa opasnim koronavirusom i direktno ugrožavaju svoje zdravlje, kao i zdravlje onih koji ih okružuju. Naglasio je da nije racionalno ugrožavati sopstveni život pored dostupnih vakcina.

Govoreći o pojavi delta soja koronavirusa u našoj zemlji, Đerlek kaže da prate situaciju.

„Delta soj ima svoje karakteristike, vrlo veliku virulentnost i brzo se prenosi i tek očekujemo da pokaže svoju snagu. Sigurno će kao i u mnogim zemljama širom sveta da zada ozbiljne probleme, zadaće i kod nas. Moramo biti spremni, povećaće se broj hospitalizovanih“, naveo je Đerlek.

Naglasio je da iako kod delta soja ima malog pada efektivnosti vakcina, ipak su one delotvorne na sve sojeve koji se pojavljuju što je još jedan razlog da se građani što više odazovu vakcinaciji.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar