Pregled dana
Foto:Newsmax Adria

Srbiju je proteklih nedelja posetilo između tri i pet hiljada Indijaca kojima je zbog zatvorenih granica Beograd bio odskočna daska za dalja putovanja. Vreme provode mahom u hotelskim sobama u strahu da se ne zaraze. Zbog zagonetnog imena, tržni centar u Inđiji im se nalazi na spisku obaveznih poseta, piše BIRN.

Džozefu Itaku, računovođi iz Indije, juče je bio poslednji dan u Beogradu. U Srbiji je boravio dve nedelje, a juče je preko Katara otputovao za Rijad u Saudijskoj Arabiji, gde živi i radi.

“Zbog pojave novog, opasnog soja korone, granice Indije su zatvorene, i jedini način da se otputuje je ukoliko se prethodno neko vreme provede u nekoj zemlji sa niskim rizikom od korone. Srbija je jedna od retkih država gde nam je dozvoljen boravak, plus nije nam potrebna viza za Srbiju”, kaže Džozef Itak za BIRN.

Njega smo, zajedno sa još desetak indijskih državljana, zatekli u redu za PCR testiranje u test centru na aerodromu “Nikola Tesla”. Da bi ušao u Srbiju bio mu je potreban negativan PCR test, a isto to je neophodno i za nastavak putovanja.

Povezane vesti:

Itak je jedan od nekoliko hiljada Indijaca koji su poslednjih nedelja doputovali u Srbiju u okviru takozvanih “karantinskih turističkih paketa” koji im omogućavaju da nakon vremena provedenog u zemlji sa niskim rizikom od korone, nastave dalje svoj put.

Većina zemalja u svetu u maju je zatvorila granice za državljane Indije, ali nakon što se poslednjih nedelja situacija sa koronom u toj zemlji polako popravlja, pojedine države su se otvorile za one koji moraju da putuju – studente, neophodne radnike,….

Tako je Srbija, uz Jermeniju i Rusiju, iznenada postala omiljena destinacija u kojoj indijski državljani provode u karantinu pre nego što se domognu neke treće zemlje – Kanade, Amerike, Velike Britanije, Hong Konga, Saudijske Arabije,…

Novinari BIRN-a pronašli su na Internetu desetak oglasa u kojima se Indijcima nude “karantinske ture” za Srbiju. U jednom od njih, turistička agencija LestacWorld nudi od jednodnevnih do dvonedeljnih tura. Cene se kreću od 300 do 1000 evra. Za bogatiju klijentelu postoji mogućnost VIP paketa. Druge agencije imaju i povoljnije aranžmane, od 200 do 250 evra za dva dana.

“Imamo odličnu saradnju sa srpskim turističkim agencijama, imamo pune ruke posla”, kaže Adit Sarin, vlasnik agencije LestacWorld koga smo zatekli u tri ujutru u kancelariji u Delhiju.

“Danas smo se razbili od posla, ogromna je potražnja”, kaže.

Prema njegovim procenama, kroz Srbiju je u junu prošlo između tri i pet hiljada Indijaca. Zvaničnih podataka za sada nema.

Iz Turističke organizacije Beograda za BIRN kažu da još uvek od gradskog zavoda za statistiku nisu dobili tačan broj indijskih turista, ali da će podatke objaviti za oko nedelju dana.

“Pre par godina imali smo kampanju na društvenim mrežama kojom smo targetirali 5-6 zemalja, među njima i Indiju. Međutim, ovaj dolazak indijskih gostiju nije povezan sa tom kampanjom”, kaže v.d. direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Adit Sarin iz agencije LestacWorld kaže da su za dolazak u Beograd mahom zainteresovane dve grupe putnika. Prvo su pripadnici srednje klase i studenti koji putuju za Kanadu i njima agencija preporučuje boravak u Srbiji od 2-3 dana, što je minumum koji zahtevaju kanadske vlasti. Drugu grupu čine pripadnici više klasa koji putuju za zemlje Bliskog istoka, pre svega Saudijsku Arabiju, koja zahteva dvonedeljni karantin u Srbiji.

Putnici su u obavezi da urade PCR test najkasnije 72 sata pre sletanja u Beograd. Partneri iz srpskih turističkih agencija dočekuju ih na aerodromu, odvoze u hotel i pomažu pri testiranju neposredno pre napuštanja Srbije.

Povezane vesti:

Na forumima i društvenim mrežama mogu se pročitati brojne poruke i saveti onih koji su već prošli ovaj put.

Pitanja su u rasponu od “kakva je klima u Srbiji, da li treba da nosimo toplu odeću”, do toga “da li je Beograd bezbedan za žene koje putuju same”.

“Ponesite sa sobom evre, pošto hrana u hotelima nije pogodna za Indijce”, glasi jedan od saveta. Drugi uverava svoje sugrađane da se ne plaše srpskih graničnih vlasti i da ako sa sobom imaju sve potrebne dokumente neće imati nikakvih problema da uđu u Srbiju.

Novinari BIRN-a bili su na aerodromu neposredno nakon sletanja aerodroma iz Dohe, Katara. To je za sada najbolja kombinacija – na forumima se može pročitati da su u poslednje vreme Indijci imali probleme prilikom dolaska preko Amsterdama, dok ambasada Indije na svom sajtu preporučuje da se izbegavaju letovi preko Istambula.

Veliki koferi, turbani koji štrče iz mase, grupe od pet i više Indijaca koji pokušavaju da se snađu na Terminalu 1. Ispred PCR laboratorije stoji info pult, odakle ih ljubazna službenica upućuje na šalter Pošte Srbije, gde uplaćuju oko 9000 dinara za testiranje.

U središtu terminala ugledali smo veliku grupu Indijaca sa vodičem koji ih je navodio kroz čitav proces. Nakon što su odradili PCR testove uputili su se ka crnom mini-kombiju koji ih je vodio dalje do hotela. On je za BIRN rekao da je sa svojom agencijom koja je u direktnoj saradnji sa indijskim, preko Srbije preveo 300 Indusa. “Oni svi imaju negativan test, i za sada se nije desilo da je neko bio pozitivan i da je morao da ostane u Srbiji. Indijci su malo zahtevni, ali ovo je velika stvar za turizam na Balkanu, jer je popunjenost hotela preko 50 odsto”, kaže ovaj operater BD Tourism-a.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Birn.rs

Bonus video: Delta soj korone stigao u Srbiju, šta sad

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)