Medicinski deo Kriznog štaba je tražio da sve bude zatvoreno najmanje 14 dana da bi se spustila aktvnost virusa, ali je precizirao da su popustili kada im je predočeno da je primena tih mera gotovo nemoguća. 

„Kada vam kažu da je primena mera gotovo nemoguća, vi ili ćete prihvatiti tako nešto ili ćete otići.. Nema između. U tim okolonostima traži se ono što je nama epidemiolozima važno da se spreči prenošenje virusa i u tom smislu je ovo produženje mera uz izvesne korekcije“ rekao je Kon za RTS.

On je ocenio da postoji ekonomski diktat i to su činjenice koje ne mogu da se prenebregnu. Naveo je da je za svega dva dana stiglo 85 zahteva za izuzeće iz epidemioloških mera i da su nastavili i dalje da pristižu.

„Mi smo u nekom kontekstu pooštrili mere, jer sada ima uslov da jedan osoba bude na devet kvadratnih metara. Takođe potrebno je da postoje kovid redari, da se poštuje obaveze nošenja maski, kao i da bude mnogo stroža kontrola sprovođenja mera“ istakao je Kon i još jednom naglasio da je zdravstveni sistem na ivici propasti, te da je potrebno da se sačuva.

Epidemiolog je u nastavku istakao je da problem što su doktori iz crvene zone zaćutali.

“ Više nema reči. Vi imate pojedince koji govore u ime svih, a same kolege koje su u crvenoj zoni ne govore previše. Ako ih do sada nisu čuli i razumeli, te ako imate događaje koji ignorišu situaciju u kojoj se oni nalaze, onda čovek više ne zna šta bi rekao. To onda pada na nas koji govorimo u ime lekara koji su na svim borbenim linijama“, nastavio je član Kriznog štaba i još jednom istakao da je imunizacija jedino rešenje u ovoj situaciji.

“ Postoje jasni dokazi, sada već i u Srbiji, da osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine imaju imunizaciju od čitavih 80 odsto. Manje je hospitalizacije u relativnim brojevima. Podaci su širom sveta jasno precizirani i dokazani i ako to neko neće da vidi, to je problem svih nas“, objasnio je doktor Kon.

On je na kraju istakao da je potrebno da izdržimo narednih par meseci, te da očigledno ne možemo da imamo totalni lokdaun.

“ Kad je već tako onda maksimalno da se poštuju mere koje su propisane, da se obezbedi da se virus ne prenosi, kako bi se smanjila njegova aktivnost“, zaključio doktor Kon.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram