Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Sudski proces koji se odvija u slučaju novinara Milana Jovanovića, kao i ukidanje prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, pokazatelji su stanja medijskih sloboda u Srbiji", kaže u intervjuu Glasu Amerike Gulnoza Said, programska koordinatorka za Evropu i centralnu Aziju njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara.

Said podvlači da ta dva slučaja dokazuju da se, kako je ukazala, u Srbiji sužava polje za slobodno delovanje medija.

„Mislim da je za srpske vlasti na lokalnom i višim nivoima važno da istaknu punu posvećenost poštovanja prava novinara da slobodno izveštavaju. Kao i da se postaraju da se počinioci zločina, u ovom slučaju osobe koje su naredile i sprovele paljevinu, budu kažnjeni – zanemarujući funkcije koje obavljaju na lokalnom ili nacionalnom nivou“, rekla je Said za Glas Amerike.

Dugogodišnja novinarka aludira na suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke, proces koji traje godinu dana i do sada su ga obeležila, kako je to primetio deo javnosti i medija u Srbiji, odlaganja ročišta i omalovažavanje novinara Jovanovića i njegove supruge – u čemu prednjači odbrana optuženog Simonovića.

„Slučaj Milana Jovanovića pratimo od početka. Reč je o novinaru veteranu, koji je radio veoma važan posao izveštavajući o korupciji na lokalnom nivou. To što mu se dogodilo je izuzetno potresno. Sećam se fotografija njegove kuće koja je praktično izgorela do temelja. Angažovali smo se i bili jedna od organizacija koja mu je pružila pomoć“, kaže Gulnoza Said.

Istovremeno, ukazuje i na nedavnu odluku Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, kojom je četvoro bivših pripadnika Službe državne bezbednosti za taj zločin osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 100 godina. Sud je odluku obrazložio bitnim povredama odredbi krivičnog postupka – odnosno uvođenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva.

„Kada su počinioci proglašeni krivim, u aprilu 2019, pozdravili smo tu odluku suda. Naravno, pratili smo kasniji razvoj događaja i poslednju sudsku odluku. Vrlo je zabrinjavajuća. Mislim da bi Srbija trebalo da napravi otklon od svoje prošlosti – kako bi omogućila da počinioci ubistva Slavka Ćuruvije odgovaraju za ono što su počinili. Da bi u tom slučaju pravda bila u potpunosti zadovoljena“, kaže Said.

Ona podseća da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od najznačajnijih imajući u vidu da su prošle više od dve decenije od kako je ubijen.

Pročitajte još:

„I mislim da je Srbija uspela na prilično jedinstven način u pokušaju da krivično goni osobe koje su smatrane odgovornim za ubistvo Ćuruvije. Kad god bih razgovarala sa kolegama novinarima, onima koji rade u Srbiji, ili aktivistima za slobodu medija, navodila sam tamošnje iskustvo kao pozitivan pokazatelj iz koga bi se moglo učiti, jer je Srbija uspela da poveže novinare, članove porodice, zagovornike slobode štampe i predstavnike vlasti, zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova i formira telo koje se bavilo ubistvima novinara koja su se događala tokom devedesetih godina prošlog veka. Veoma smo zabrinuti zbog nedavne odluke o ukidanju presude donete u aprilu 2019. godine“, rekla je Said.

Dodaje da je Srbija jedna od zemalja Balkana u kojoj je stanje zabrinjavajuće.

„Želeli bismo da vidimo više posvećenosti srpskih vlasti slobodi medija i poštovanju ljudskih prava uopšte. Međutim, uvideli smo poslednjih godina njihove pokušaje da ućutkaju nezavisne medije i novinare koji kritički izveštavaju. To je zabrinjavajuće. Međutim, i dalje se nadam da će Srbija nastaviti proces liberalizacije i demokratizacije, jer je zemlja koja teži pridruživanju Evropskoj uniji. Zaista bismo želeli da postane slobodnije društvo u kom je bezbednost novinara zagarantovana i nezavisni mediji mogu slobodno da rade“, kaže u razgovoru za Glas Amerike programska direktorka Komiteta za zaštitu novinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar