Bojana Pavlović Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu protiv nepoznatih muškaraca koji su na brutalan način ugrozili fizičku bezbednost novinarke KRIK Bojane Pavlović u trenutku dok je ona radila svoj posao.

Kako se navodi u saopštenju, NUNS se nada da ova, u najmanju ruku, nerazumna odluka Tužilaštva nije znak da će i ovaj slučaj ataka na medijske poslenike ostati bez sudskog epiloga, odnosno da će ući u arhivu brojnih primera verbalnih i fizičkih napada na novinare u Srbiji čiji su počinioci ostali bez bilo kakvih sankcija.

U NUNS-u ističu da se rešenjem o odbacivanju krivične prijave još jednom javnosti šalje poruka da je u Srbiji moguće bez posledica fizički i verbalno nasrtati na novinare i druge medijske poslenike.

U saopštenju se podseća da su redakcija KRIK i novinarka Bojana Pavlović podneli krivičnu prijavu protiv sedmorice neidentifikovanih muškaraca iz okruženja sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su novinarku presreli, okružili je, fizički nasrnuli na nju oduzimajući joj mobilni telefon, i pritom nad njom sprovodili mentalni teror.

To se desilo početkom juna ove godina nakon što je novinarka fotografisala predsednikovog sina kako sedi u jednom kafiću na beogradskom Cvetnom trgu u društvu sa kontroverznim Aleksandrom Vidojevićem, koga je policija označila kao člana takozvanog Kavačkog klana.

Novinarku Pavlović legitimisale su osobe koje su se predstavile kao službena lica, saopštili joj da će biti privedena. Nedugo nakon toga, novinarki je prišlo još nekoliko lica, a jedan iz grupe joj je istrgao iz ruku mobilni telefon. Novinarki je telefon vraćen i ona je puštena tek pošto je grupi prišao pomenuti Vidojević i naredio da se to učini.

Na žalost, sve ovo nije bilo dovoljno tužiocu Vojkanu Iliću da podigne optužnicu protiv nasilnika, nejasno i nepotpuno utvrdivši da novinarka nije bila ugrožena nego da je imala „subjektivni osećaj ugroženosti“.

Tužilac pri tome nije saslušao niti jednog od onih koje je novinarka imenovala u krivičnoj prijavi.

„Očekujemo da će Više tužilaštvo ukoliko je žalba podneta, učiniti sve što je moguće kako bi se stvorili uslovi da nasilnici odgovaraju za ugrožavanje sigurnosti novinarke Bojane Pavlović“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare