Pet minuta tišine za novinare i novinarstvo u Srbiji

Društvo 02. maj. 202013:59
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su danas sve novinare i medije da na Svetski dan slobode medija, u nedelju 3. maja, u pet do 12.00 sati, isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže medjunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ovih udruženja, cilj akcije je da se nadležni i najšira javnost upozore na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

„Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje gradjana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje gradjana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe „odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika“.

„Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto izmedju ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta“, navodi se u saopštenju.

Ova novinarska udruženja navode da se u izveštaju Reportera bez granica potpuno opravdano ukazuje da je posle šest godina vodjstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji“, kao i da su „kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima“.

„Od uvodjenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine medjunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavodjenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija“, navodi se u saopštenju.

NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ podsećaju da na Medjunarodni dan slobode medija „ponovo ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže medju svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta“.

„Ovim povodom NUNS, NDNV i „Nezavisnost“ ponavljaju i zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar